Hlavní obsah

Německé děti jako experiment. Vracejí se do školy v době pandemie

Foto: Profimedia.cz

Německé děti se chystají do školy (ilustrační fotografie).

Reklama

Některé německé spolkové země se chystají na začátek školního roku. A nikdo neví, jak to reálně bude fungovat. Jde víceméně o experiment.

Článek

Více než 150 tisíc německých studentů se vrací do školních lavic. Poprvé od poloviny března, kdy se školy kvůli koronavirové pandemii zavřely. Všichni ale vědí, že věci se nemohou vrátit zcela „do normálu“, protože nad koronavirovou nákazou Německo ještě nemá vyhráno.

V celém Německu za posledních 24 hodin přibylo více než 500 nemocných. V minulém týdnu denní nárůst přesahoval 800 případů. Politické autority ale trvají na tom, že škola začne víceméně „normálně“. Celý svět tak bude pozorovat, jak se s tím poperou v praxi ještě před začátkem září, kdy to bude čekat ostatní, včetně České republiky.

Jako první vyrazili žáci do škol už toto pondělí v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Děti tam mají být ve školních budovách pod přísnými hygienickými opatřeními. U vstupu si musí vydezinfikovat ruce a přes den povinně mýt. Roušky však povinné nejsou. Učitelé ale budou mít právo na test zdarma na koronavirové onemocnění. Třídy ale nebudou plné jako obvykle.

Studenti ve školách jsou rozděleni do skupin po sto jednotlivcích. Skupiny se navzájem nesmí potkávat a musí zůstat oddělené. Jednotlivým skupinám bude na školních pozemcích vymezený prostor, kde se smí pohybovat - které toalety, jaký prostor v jídelně nebo v šatnách. Opatření by mělo být prevencí před karanténou celé školy, pokud se projeví nákaza u někoho z konkrétní skupiny, bude v karanténě jen omezený počet studentů.

Jak bude denní výuka probíhat v praxi, se teprve ukáže. Školy se ale řídí doporučeními Institutu Roberta Kocha, který v Německu platí za největší epidemiologickou autoritu. A vedení spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko se snaží, aby děti do školy opravdu „fyzicky“ šly“. S online výukou počítá až v „plánu B“.

„Online výuka je jen doplněk k běžnému vzdělávání, má být využita především k opakování a procvičování,“ stojí v dokumentu, který vydalo německé ministerstvo školství, a jak upozorňuje server Deutshe Welle. Ministerstvo se také domnívá, že online výuka by měla být využita jen v případě, že bude škola trpět nedostatkem vyučujících. Část z nich totiž patří do rizikové skupiny a pracuje z domu.

Jak je tomu jinde?

Zatímco v některých německých spolkových zemích se musí řešit návrat do školních lavic akutně, jiné evropské ale i světové státy „mají čas“ do září. Například ve Velké Británii panuje mezi politiky optimistický výhled, podle něhož by v září žáci a studenti měli jít do školy téměř normálně. Aktuálně se připravují bezpečnostní a organizační procedury, které běžný provoz škol umožní.

Britský ministr školství Peter Weir v úterý řekl, že školám poskytne speciální rozpočet, kterým chce vzdělávacím institucím pomoci.

Někteří ředitelé škol i tamní učitelé se obávají možné paniky, která by mohla nastat s další vlnou covid-19 nebo i s „obyčejnou“ chřipkovou sezonou. „Uprostřed sezony nebudeme schopni odlišit, kdo má chřipku a kdo by mohl mít covid-19,“ komentuje pro britskou stanici BBC Michael Allen z Lisneal College.

Návrat do školy je obrovským tématem i ve Spojených státech amerických. V mnoha státech se chystají zahájit výuku prozatím online. Někteří plánují podobné organizační struktury jako v Německu a některé státy mají v úmyslu děti do škol poslat naprosto běžným způsobem, na pět dní v týdnu.

Reklama

Doporučované