Hlavní obsah

Německé fotbalové hvězdy Özil a Gündogan podpořily kampaň tureckého prezidenta Erdogana, čelí kritice

Video: AP, Reuters

 

Reklama

Německé fotbalové hvězdy s tureckými kořeny, Mesut Özil a Ilkay Gündogan, rozčílily předsedu Německé fotbalové asociace i spoustu svých fanoušků. Na londýnské schůzce hráči podpořili tureckého prezidenta v jeho volební kampani. Recepu Tayyipu Erdoganovi předali fotbaslisté své dresy, Gündogan dokonce s nápisem „S velkým respektem, mému prezidentovi”.

Článek

Předseda Německé fotbalové asociace Reinhard Grindel takové jednání odsoudil, turecký prezident podle něj zastává zcela jiné hodnoty než ty, na kterých stojí německý fotbal. Grindel také řekl, že chování obou hráčů zrovna nepomáhá integraci tureckých přistěhovalců, o kterou se jeho organizace snaží. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je německými médii často kritizován za autoritářství, porušování lidských práv, pronásledování novinářů a podporu tureckého nacionalismu doma i v zahraničí.

Nedělní schůzky v londýnském hotelu Four Season se zúčastnil ještě jeden hráč Premier League, útočník Evertonu Cenk Tosun. Stejně jako rodáci z Gelsenkirchenu Özil a Gündogan se Tosun narodil v Německu, rozhodl se ale hrát za tureckou reprezentaci.

Předseda Německé fotbalové asociace (NFA) Reinhard Grindel okomentoval chování svých svěřenců slovy: „Německá fotbalová asociace samozřejmě respektuje zvláštní pozici hráčů se zahraničními kořeny, ale zároveň stojí na hodnotách, které nejsou panem Erdoganem dostatečně respektovány. Není dobré, aby se naši hráči nechali využít pro jeho kampaň. Jejich chování nepomáhá integračním snahám asociace.“

Zatímco turecký prezident se těší na znovuzvolení do úřadu 24. května, Mesut Özil a Ilkay Gündogan jsou členy výběru německé reprezentace pro červnové mistrovství světa v Rusku.

Reklama

Doporučované