Hlavní obsah

Německé mýtné pro osobní auta dostalo zelenou

Řidiči osobních aut budou muset od roku 2019 platit za jízdu na německých dálnicích. Výše mýtného se bude lišit v závislosti na objemu motoru a množství produkovaných emisí. Desetidenní poplatek přijde v přepočtu na 70 až 680 korun.

Reklama

Článek

Spolková rada, ve které zasedají zástupci vlád jednotlivých německých zemí, dala v pátek zelenou zavedení mýtného pro osobní auta na německých dálnicích. Neuplatnila totiž právo námitky, které by zpoplatnění dálnic mohlo výrazně zkomplikovat, upozornila agentura ČTK.

Mýtné, které kritizuje několik evropských zemí, včetně Česka, má být zavedeno v roce 2019.

Český kabinet už zaúkoloval ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), aby zpracoval analýzu dopadů zavedení mýtného na české občany a navrhl vládě další postup. „Každý stát má právo vybírat dálniční poplatky, aby měl peníze na opravy a výstavbu. Na druhou stranu je sporné, zdali různými daňovými slevami pro německé řidiče přenášet toto financování silnic na cizince, tedy i na české občany," uvedl Ťok.

O zavedení mýtného pro osobní auta rozhodl minulý týden Spolkový sněm hlasy velké koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů.

Německo zpoplatní dálnice, Česko zvažuje žalobu.

Plán ale narazil na kritiku ve Spolkové radě, kde se zástupci některých spolkových zemí obávali dopadů na příhraniční obchod a spolupráci.

Trojice výborů Spolkové rady se proto u jedné ze dvou novel, do nichž je mýtné vtěleno, vyslovila pro uplatnění práva námitky a svolání zprostředkovacího výboru.

Plénum Spolkové rady však tento návrh nepodpořilo, a mýtnému pro osobní vozy tak už v Německu nestojí nic v cestě.

Mýtné pro osobní auta překonalo poslední překážku ve Spolkové radě: Země schválily právní předpisy.

Reklama

Související témata:

Doporučované