Hlavní obsah

Německé námluvy. Zelení a liberálové se domlouvají, s kým do vlády

Foto: Profimedia.cz

Spolupředsedové Zelených Robert Habeck a Annalena Baerbocková a předseda FDP Christian Lindner.

Reklama

Překvapivě rychlé námluvy Zelených a liberální FDP a problémy předsedy CDU Armina Lascheta. Takový je dosavadní vývoj německé politiky pět dní od parlamentních voleb.

Článek

Nedělní hlasování vyhráli s mírným náskokem na CDU/CSU sociální demokraté z SPD, jejichž lídr Olaf Scholz je favoritem mezi kandidáty na spolkového kancléře. K většině v Bundestagu ale potřebuje SPD i poslance Zelených a liberální FDP. Opakování velké koalice s konzervativci sociální demokraté odmítají.

Zástupci v pořadí třetí a čtvrté největší parlamentní strany se v pátek znovu sešli, aby pokračovali v politickém „oťukávání“ pro budoucí vládní koalici. První kolo rozhovorů mezi Zelenými a FDP proběhlo v úterý a strany o něm informovaly prostřednictvím selfie na Instagramu.

Po druhé schůzce mluví politici o opatrném optimismu, ačkoli se jejich představy o prosazení politických změn liší. „Obě naše strany chtějí změny, i když ne vždy ty stejné,“ uvedl spolupředseda Zelených Robert Habeck. Ten je stejně jako předseda FDP Christian Lindner adeptem na vicekancléřský post v nové vládě.

Scholzův optimismus

Obě strany rozdělují názory na daňovou politiku nebo klimatické změny, nicméně podle Lindnera je „v těchto oblastech nutné postavit mosty“. O víkendu a začátkem příštího týdne se obě strany plánují sejít s vítěznou SPD a pak s CDU/CSU.

U samotných křesťanských demokratů, kteří měli posledních 16 let kancléřský post, roste přesvědčení, že vládnout bude tzv. semaforová koalice SPD, FDP a Zelených. Její název vychází ze stranických barev: červené, žluté a zelené. Místopředseda poslaneckého klubu CDU Carsten Linnemann označil pravděpodobnost „semaforu“ v čele s Olafem Scholzem za velkou.

Červeno-žluto-zelenou koalici považuje za dobrou cestu na 59 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Politbarometer pro ZDF. Optimistický je i sám Scholz. Spiegelu řekl, že je důležitá vzájemná důvěra koaličních stran.

Laschet pod palbou kritiky

Naději na sestavení koalice neztrácí ani unie CDU/CSU, i když pozice jejího lídra Armina Lascheta je vratká. Laschet a předseda bavorské CSU Markus Söder sice pozvali Zelené a FDP k rozhovorům o vládě, ale sám Laschet zároveň čelí uvnitř své strany kritice po historickém propadáku, kterým pro CDU nedělní volby skončily.

Ozvaly se například stranické okresní organizace ve východoněmeckých spolkových zemích, kde CDU utrpěla velkou porážku a propadla se o více než 10 procentních bodů. Podle hlasů z Durynska byl Laschet ve funkci volebního lídra špatnou volbou. Méně přímočaře se vyjádřil saský premiér Michael Kretchmer z CDU, ačkoli volební výsledek označil za katastrofu. V Sasku i Durynsku výrazně bodovala populistická Alternativa pro Německo (AfD) a skončila na první příčce.

Na východě Německa zaznívají i názory, aby vedoucí roli při koaličních jednáních převzal šéf bavorské CSU Markus Söder. Toho řada východoněmeckých stranických organizací preferovala už na jaře, kdy obě sesterské strany CDU a CSU o volebním lídrovi rozhodovaly.

Reklama

Doporučované