Hlavní obsah

Německé útulky přes Vánoce pozastavily adopci zvířat

Německé útulky pozastavily adopci zvířat.Video: Zuzana Lachnitová

 

Reklama

Zájemci o adopci se musí pro zvířata vrátit v lednu. Útulky se shodují, že zvíře není dárek, ale člen rodiny.

Článek

Německé útulky ve velkých městech jako Berlín nebo Hannover odmítají zájemce o adopci. Snaží se tím předejít darování zvířat pod stromeček.

Zájemci mají čas adoptovat zvíře do 15. prosince, poté jim útulky dovolí odnést si zvíře až v lednu. Podle Deutsche Welle s tím většina zájemců souhlasí. Majitelé útulků také zdůrazňují, že Vánoce a Nový rok jsou jedny z nejstresovějších dnů v roce. Nejsou tedy úplně vhodné k začleňování nových přírůstků do rodiny.

„Adopce jsou dočasně pozastaveny, aby nedocházelo k darování zvířat jako vánočních dárků. Protože zvířata nejsou dary,“ řekl pro Deutsche Welle Arvid Possekel z hannoverského útulku. „V ideálním případě se stanou členy rodiny a rodinu nerozdáváte jako dárek,“ dodal.

Gabriela Schwabová z brémského útulku říká, že dočasný zákaz adopce je pro útulky nutnost.Někteří lidé zvířata pořídí jako vánoční dar bez předchozí domluvy s ostatními členy rodiny. To má často fatální následky pro zvířata, která jsou nechána na ulici nebo vrácena do útulků.

Některá zvířata jsou opuštěna i na Štědrý den. „Pokud vážně chcete darovat zvíře, můžete jít do útulku před Vánoci nebo po Novém roce, nemusíte adoptovat dva dny před Vánoci,“ říká Schwabová.

Reklama

Související témata:

Doporučované