Hlavní obsah

Německo bude mít novou stranu. S nacistickým symbolem ve znaku

Německý kontroverzní politik opustil AfD a založil si novou stranu s nacistickým symbolem ve znaku.Video: Lukáš Marek, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Německý politik a bývalý člen AfD André Poggenburg, známý kontroverzí ohledně drsných výroků směřovaných na menšiny a používáním výrazů s nacistickým podtextem, zakládá novou stranu. Ta se jmenuje Probuzení německých vlastenců (AdP) a ve znaku má chrpu – symbol používaný rakouskými nacisty ve 30. letech minulého století.

Článek

Kontroverzní německý politik André Poggenburg se tento týden rozhodl opustit stranu Alternativa pro Německo (AfD) a založit novou nacionálně-konzervativní stranu – Probuzení německých vlastenců.

Třiačtyřicetiletý politik, který byl zástupcem nacionálně-konzervativního křídla AfD, se do povědomí německé veřejnosti dostal především kvůli několika kontroverzním výrokům. Loni například hovořil o Turcích žijících v Německu jako o „honcích velbloudů“, kteří „nemají v Německu co pohledávat“, a o lidech s dvojím občanstvím jako o „sebrance bez vlasti“.

Tento týden v úterý vedení AfD zakázalo Poggenburgovi na dva roky zastávat stranické funkce. Učinilo tak v reakci na jeho novoroční tweet, v němž popřál „spoluobčanům našeho národního společenství zdravý, pokojný a vlastenecký rok 2019“. Výraz národní společenství (Volksgemeinschaft) je přitom spojený se slovníkem nacistů.

Slova spojená s nacistickou érou Poggenburg podle The Guardian používal opakovaně. Britský deník rovněž upozornil na symbol ve znaku vznikající Poggenburgovy strany, který má rovněž nacistický podtext. Jde o chrpu s německou vlaječkou. Tuto květinu používali jako tajný symbol rakouští nacisté ve 30. letech minulého století před anšlusem Rakouska Německem.

Členy nové AdP se mají stát i Poggenburgovi spojenci z AfD. Zatím jsou známy jména Egbert Ermer a Benjamin Przybylla. O hlasy voličů se má nová partaj poprvé ucházet v regionálních volbách ve spolkových zemích Sasko, Durynsko a Brandenburg.

Podle agentury DPA by se na založení nové strany mohli podílet i členové protiimigračního a protiislámského hnutí Pegida, které má nejsilnější podporu právě v Sasku.

V pátek začíná stranický sjezd AfD, na kterém delegáti doladí konečnou podobu programu, se kterým strana půjde do voleb do Evropského parlamentu. Očekává se, že návrh, aby Německo opustilo Evropskou unii, sjezd neschválí.

Reklama

Doporučované