Hlavní obsah
Online

Německo zařadilo Středočeský kraj mezi rizikové oblasti

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Německo ve středu zařadilo Středočeský kraj mezi rizikové oblasti. Lidé, kteří do Německa přicestují z rizikových oblastí, se musí uchýlit do karantény a informovat o tom příslušný hygienický úřad nebo předložit negativní test, který není starší než 48 hodin. Je také možné se nechat otestovat po příjezdu, a to do 72 hodin. Pokud test koronavirus neprokáže, může karanténa skončit. Informoval o tom Institut Roberta Kocha na svých webových stránkách.

- Švédsko ohlásilo nejméně nově nakažených koronavirem od března. S odvoláním na místní úřady o tom informoval deník The Guardian. Hlavní švédský epidemiolog přičítá příznivé výsledky „udržitelné strategii“ boje proti nákaze. Skandinávská země v uplynulém týdnu zaznamenala v průměru 108 nových případů nákazy denně, což je nejméně od 13. března. Pouze 1,2 procenta ze 120 000 provedených testů za toto období bylo pozitivních. V jarních týdnech to bývalo i 19 procent.

- S platností od 18. září bude Česká republika přeřazena na kyperském seznamu rizikových zemí z kategorie B do kategorie C. Do země tedy nebudou moci vstupovat turisté, kteří v posledních čtrnácti dnech pobývali v České republice nebo v jiné zemi kategorie C, píše české Ministerstvo zahraničí.

- Slovensko od pátku zařadí Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země, rozhodl v pondělí slovenský ústřední krizový štáb. Informoval o tom na sociální síti státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí a později to před novináři potvrdil slovenský premiér Igor Matovič.

  • Denní statistiky o epidemii covidu-19 jsou v USA opět na vzestupu

    Ve Spojených státech se po několika týdnech zastavil příznivý vývoj denních statistik o epidemii nemoci covid-19. Deník The New York Times za úterý zaregistroval 1 287 nových úmrtí spojených s onemocněním, což je v jeho přehledu nejvyšší denní součet od 19. srpna. Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) dokonce hlásí nejvyšší bilanci za více než měsíc. Americký prezident Donald Trump v noci opět ohlásil, že USA by mohly ještě před vyvrcholením prezidentských voleb schválit vakcínu proti koronaviru SARS-CoV-2.

  • Švédsko je z „vyvrhele“ premiantem. Jaká byla jeho cesta?

    Zatímco část Evropy včetně Česka čelí druhé vlně nákazy koronavirem, Švédsko naopak hlásí nejnižší čísla od začátku pandemie. V zemi přitom nad zákazy a tvrdými opatřeními převládala doporučení. Vyplatila se „švédská cesta“?

  • Maďarsko kvůli koronaviru nechá zavřené hranice, zpřísní roušky

    Maďarsko ve snaze zbrzdit šíření nového koronaviru ponechá dál uzavřené hranice a zavede povinné nošení roušek v kinech, divadlech a sociálních institucích. Podle agentury Reuters to dnes oznámil předseda vlády Viktor Orbán s tím, že otevřené zůstanou školy a také restaurace a bary, ale nejdéle do 23:00.

    Premiér mimo jiné rovněž řekl, že vrchol druhé vlny pandemie nemoci covid-19, jejímž původcem je koronavirus SARS-CoV-2, je v zemi očekáván někdy kolem prosince a ledna. Oznámil také, že vláda stanovila limit ceny za jeden test na covid-19 ve výši 19 500 forintů (1450 korun). Maďarské úřady dnes oznámily nový denní přírůstek 581 lidí infikovaných koronavirem. Celkově se tak v zemi s 9,5 milionu obyvatel doposud nakazilo 14 460 lidí, z nichž 654 covidu-19 podlehlo.

  • Německé ministerstvo zahraničí varuje před cestami do Středočeského kraje

    Krátce po zveřejnění aktualizovaného seznamu rizikových oblastí vydalo německé ministerstvo zahraničí varování před cestami do Středočeského kraje. „Kvůli vysokému počtu infikovaných varujeme před turistickými cestami do hlavního města Prahy a také do Středočeského kraje,“ uvádí ministerstvo zahraničí v pasáži věnované České republice. Upozorňuje také na zhoršující se epidemickou situaci ve většině českých regionů včetně oblastí u hranic s Německem.

  • Nizozemsko ohlásilo rekordní denní nárůst nakažených koronavirem

    V Nizozemsku se za poslední den prokázala nákaza koronavirem u dalších 1542 lidí. Je to nejvyšší jednodenní přírůstek, jaký tato více než 17milionová země zaznamenala od začátku pandemie. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní úřady. V sousední Belgii se zvýšil průměrný počet denních nákaz z týdne na týden o více než 50 procent, uvedl tamní zdravotní ústav Sciensano.

  • Němci nově považují za rizikovou i Vídeň a Budapešť

    Německo ve středu zařadilo kromě Středočeského kraje na seznam rizikových zemí i rakouskou metropoli Vídeň a hlavní město Maďarska Budapešť.

    Lidé, kteří do Německa přicestují z rizikových oblastí, se musí uchýlit do karantény a informovat o tom příslušný hygienický úřad nebo předložit negativní test, který není starší než 48 hodin. Je také možné se nechat otestovat po příjezdu, a to do 72 hodin. Pokud test koronavirus neprokáže, může karanténa skončit. Informoval o tom Institut Roberta Kocha na svých webových stránkách.

  • Německo zařadilo Středočeský kraj mezi rizikové oblasti

    Německo ve středu zařadilo Středočeský kraj mezi rizikové oblasti. Lidé, kteří do Německa přicestují z rizikových oblastí, se musí uchýlit do karantény a informovat o tom příslušný hygienický úřad nebo předložit negativní test, který není starší než 48 hodin. Je také možné se nechat otestovat po příjezdu, a to do 72 hodin. Pokud test koronavirus neprokáže, může karanténa skončit. Informoval o tom Institut Roberta Kocha na svých webových stránkách.

  • Johnson: Británie bude provádět až 500 000 testů na covid denně

    Británie hodlá vylepšit systém testování na covid-19 tak, aby byla do konce října schopna provádět 500 000 testů denně. Prohlásil to premiér Boris Johnson při setkání s šéfy parlamentních výborů a poznamenal, že stát se snaží vyhovět překotnému nárůstu poptávky po testování.

  • „Nemáme děti, nemůžeme k sobě.“ Češi své partnery neviděli už měsíce

    Plánovali svatby, bydlení a život v Česku. Namísto toho přišly zavřené hranice a následná opatření, kvůli kterým se měsíce, někteří i rok, vídají jen přes obrazovky svých telefonů. Teoretické řešení by bylo. Praxe je ale bolestná.

  • Pracovníci části odběrových míst na covid-19 ve Francii stávkují

    Pracovníci přibližně 20 odběrových míst zajišťujících v jižní Francii koronavirové testy dnes vstoupili do stávky. Stěžují si, že jsou kvůli epidemii přepracovaní a že nemají dostatečně kompenzované zvýšené riziko nákazy, informovala agentura Reuters. Některé kliniky, které provozuje firma Biofusion, musely podle odborářů testování přerušit. Hlavní odběrná místa jsou nicméně dál v provozu.

  • Matovič: Omezení při cestách z ČR na Slovensko bude možné obejít

    řipravovaná omezení při cestování z České republiky na Slovensko budou moci lidé obejít, pokud do země pod Tatrami přijedou přes Polsko či Rakousko, připustil dnes slovenský premiér Igor Matovič. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že většina lidí bude pravidla dodržovat. Od pátku bude Česko kvůli šíření koronaviru na slovenském seznamu rizikových zemí. Cestující z ČR na Slovensko až na výjimky budou muset mít výsledek testu s negativním výsledkem na koronavirus, aby se vyhnuli v zemi pod Tatrami karanténě a následnému testu na zmíněnou infekci.

  • Chrámová hora se kvůli koronaviru uzavře věřícím na tři týdny

    Komplex muslimských svatyní na jeruzalémské Chrámové hoře se od pátku na tři týdny pro věřící uzavře. Oznámila to nadace Vakf, která spadá pod jordánskou správu a mešitu Al-Aksá a svatyni Skalní dóm spravuje. Rozhodnutí zdůvodnila nárůstem počtu lidí s koronavirem v Izraeli a na Západním břehu Jordánu. V pátek zároveň v Izraeli kvůli špatné epidemické situaci začíná třítýdenní celostátní karanténa, která počítá s významným omezením pohybu osob.

  • Madrid chystá kvůli koronaviru lokální uzávěry

    Oblast španělské metropole Madridu chce vyhlásit uzávěry v lokalitách s nejvyšším počtem případů nákazy koronavirem. Oznámil to dnes Antonio Zapatero, který vede tým odpovídající za řešení epidemie v hlavním městě.

    „Už jsme zavedli nějaká opatření, ale nestačí to. Nic nebude fungovat, pokud se nebudeme chovat odpovědně. Lidé se chovají moc uvolněně a to nemůžeme tolerovat,“ řekl Zapatero. Podle jsou organizované večírky, obyvatelé nerespektují karanténní pravidla a například ve skupinách popíjí na ulicích.

  • Studie: Koronavirem se mohlo nakazit 12 milionů obyvatel JAR

    Zhruba pětina obyvatel Jihoafrické republiky, tedy asi 12 milionů lidí, mohla podle závěrů nové studie prodělat nákazu koronavirem. Podle zpravodajského webu BBC to uvedl jihoafrický ministr zdravotnictví Zweli Mkhize. V téměř 58milionové Jihoafrické republice se nákaza koronavirem podle vládních statistik prokázala u více než 650 000 lidí, což je výrazně méně, než předpokládají autoři studie. Ta se zaměřila na takzvanou séroprevalenci – tedy množství protilátek v krvi pacientů.

  • Německo zařadí Středočeský kraj mezi rizikové oblasti

    Podle zdrojů Seznam Zpráv zařádí Německo mezi rizikové oblasti po Praze i Středočeský kraj. Konečné rozhodnutí ale Berlín oznámí až večer kolem 19:00 SELČ, informuje ČTK.

  • Před ukrajinskými hranicemi uvázlo asi 1 000 židovských poutníků

    Více než 1 000 poutníků z řad chasidských židů neustává v pokusech dostat se z Běloruska na Ukrajinu, přestože ukrajinská vláda ve snaze omezit šíření nového typu koronaviru uzavřela hranice a zakázala cizincům vstup do země. Uvedla to dnes agentura Interfax-Ukrajina, která se odvolává na komuniké pohraničníků. Ti ujistili, že situaci na hranici mají pod kontrolou, s ostrahou jim pomáhají i jednotky policie a národní gardy.

    Tisíce židů každoročně podnikají pouť do ukrajinského města Umaň k hrobu zakladatele chasidského společenství, rabína Nachmana, na svátek Roš hašana, tedy v období kolem židovského Nového roku. Ten letos připadá na 18. až 20. září.

  • Kontroly na hranicích se Slovenskem budou náhodné, detaily ve čtvrtek

    Kontroly na hranicích mezi Českem a Slovenskem mají být náhodné, o jejich podobě se podle ministra vnitra diskutuje, uvádí zpravodaj České televize na Slovensku Petr Obrovský.

  • Přesná pravidla pro cestování mezi Českem a Slovenskem jsou stále nejasná

    Na Twitteru o tom informoval zpravodaj České televize na Slovensku Petr Obrovský.

  • Ukrajina hlásí rekordní počet úmrtí spjatých s koronavirem

    Ukrajina zaznamenala za uplynulý den rekordní počet 76 úmrtí spjatých s nákazou novým typem koronaviru, uvedla dnes národní bezpečnostní rada. Předchozí rekordní počet úmrtí za jediný den, a to 72, Ukrajina zaznamenala minulý týden, připomíná agentura Reuters.

    Během úterý přibylo 2 958 nových případů onemocnění covidem-19, což je nemoc, kterou nový koronavirus způsobuje. Z toho 504 jich muselo být hospitalizováno, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na ministra zdravotnictví. O den dříve bylo nových případů 2 905.

  • Testování v Dillí

    Indie dále navyšuje počty provedených testů na koronavirus, aktuálně podle agentury AFP provede milion testů denně. Dnes překročil počet potvrzených případů nákazy koronavirem v zemi hranici pěti milionů.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy