Hlavní obsah

Německo dobrovolně opustilo dvakrát méně migrantů než loni

Loni Německo s podporou úřadů opustilo 50 tisíc migrantů, letos jen necelých 28 tisícVideo: AP

 

Reklama

Německo letos dobrovolně opustilo téměř dvakrát méně migrantů než loni, a to přesto, že podpora dobrovolných návratů do země původu je jednou z priorit vlády. Zatímco loni spolkovou republiku s finanční podporou úřadů do konce listopadu opustilo více než 50 tisíc migrantů, letos jich za stejné období bylo jen necelých 28 tisíc.

Článek

Do Německa od začátku roku 2015 přišlo zhruba 1,38 milionu žadatelů o azyl. Řada z nich ale ve spolkové republice nedostane azyl ani status uprchlíka nebo doplňkovou ochranu, a měli by se proto vrátit do země původu.

Vláda kancléřky Angely Merkelové si zvýšenou návratnost odmítnutých žadatelů o azyl vytkla za jeden ze svých cílů, naplňovat se jí ho ale podle aktuálních čísel příliš nedaří. Vedle dobrovolných návratů se totiž letos podle všeho nezvýší ani počet nedobrovolných deportací. Loni jich za celý rok bylo 25 375, letos do konce listopadu 22 190.

Ministerstvo vnitra pokles dobrovolných návratů vysvětluje tím, že rok 2016 byl výjimečný, protože se vrátila řada migrantů do balkánských zemí. Do zemí mimo Evropu je návratnost většinou výrazně nižší.

Reklama

Související témata:

Doporučované