Hlavní obsah
Online

Evropská komise schválila registraci látky firmy Moderna

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Čína zablokovala příchod týmu Světové zdravotnické organizace (WHO), který má v zemi přispět k řešení otázky původu viru SARS-CoV-2. Úřady stále nevydaly všechna potřebná povolení, někteří členové skupiny však již byli na cestě do země.

- Druhou dávku vakcíny proti covidu-19, kterou vyvinuly společnosti Pfizer a BioNTech, lze podat za „výjimečných okolností“ i o několik týdnů později, než se doporučuje. Uvedli to dnes odborníci WHO.

- Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) udělila podmíněné povolení k užití vakcíny proti koronaviru firmy Moderna v Evropské unii. Evropské země dosud očkovaly vakcínou vyvinutou firmami Pfizer a BioNTech, očkování novou látkou bude možné od 18 let. Evropská komise posléze schválila podmínečnou registraci vakcíny firmy Moderna v zemích Evropské unie.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Británie má poprvé od dubna přes 1000 mrtvých s covidem-19 za den

    Británie poprvé od dubna zaznamenala více než tisíc úmrtí s covidem-19 za den. Potvrzených případů nákazy přibylo za posledních 24 hodin 62 322, což je od počátku epidemie nejvyšší denní přírůstek. V Anglii a Skotsku nyní kvůli zhoršení epidemické situace opět platí plošná uzávěra. V boji s šířením koronaviru zpřísní opatření také Irsko, které se rozhodlo do konce ledna uzavřít školy, informovaly o tom dnes světové agentury.

  • Francouzská vláda slíbila, že zrychlí očkování proti koronaviru

    Francouzská vláda čelí v posledních dnech sílící kritice za pomalý postup očkování proti covidu-19 v zemi. Tiskový mluvčí vlády Gabriel Attal ve středu oznámil, že do dvou týdnů vznikne ve Francii 500 očkovacích center, aktuálně jich je přibližně stovka. Francie také v úterý změnila očkovací strategii, vakcínu vedle lidí v domech s pečovatelskou službou nabízí i dalším skupinám, napsala AFP.

  • Festival v Cannes se možná posune na léto

    Filmový festival v Cannes, který se obvykle koná v květnu, se letos uskuteční, ale kvůli epidemickým opatřením to bude možná až na konci června nebo v červenci, uvedli ve středu pořadatelé festivalu. Plánovaný termín je 11. až 22. května a pořadatelé si podle AFP ještě nechávají čas na „vyhodnocení situace na začátku roku“. Uzávěrka přihlášek na festival je 15. února.

  • Portugalský prezident je v karanténě, země má rekordní přírůstek

    Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa ve středu oznámil, že dobrovolně vstoupil do karantény. Prezident byl minulý týden v blízkém styku s člověkem, u kterého se prokázal koronavirus, píše agentura Reuters. Portugalsko ve středu oznámilo nejvyšší denní přírůstek koronavirové nákazy od začátku epidemie. V desetimilionové zemi se za posledních 24 hodin nakazilo přes 10 000 lidí a 91 infikovaných zemřelo.

  • Muž z Barcelony objel za pandemie na kole skoro celou Evropu

    Třicetiletý inženýr z Barcelony projel loni za deset měsíců na kole skoro celou Evropu, kterou přitom trápila pandemie covidu-19. Za přísných protikoronavirových omezení i uzavírek hranic dokázal cyklista Nil Cabutí projet čtyři desítky zemí včetně Česka a Slovenska. Cestu ukončil 28. prosince v Barceloně, odkud v únoru vyjel. Jeho cílem byl ale původně Singapur, napsal v úterý deník El País.

  • EU by se měla rozdělit o vakcíny se svými sousedy, tvrdí 13 členů

    Evropská unie by měla poskytnout vakcíny proti koronaviru sousedním balkánským zemím a podniknout kroky proti šíření viru SARS-CoV-2 na Ukrajině, uvedlo dnes ve společném dopise adresovaném Evropské komisi 13 ministrů zahraničí členských států včetně České republiky. Informovala o tom agentura Reuters.

    K výzvě se připojily Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Švédsko. Ministři zahraničních věcí se domnívají, že Evropská unie nebude v bezpečí, pokud se s koronavirem nevypořádají i sousední státy.

  • EK schválila využití vakcíny firmy Moderna v zemích EU

    Evropská komise dnes schválila podmínečnou registraci vakcíny firmy Moderna v zemích Evropské unie. Unijní exekutiva oznámila povolení již druhé očkovací látky proti covidu-19 v tiskové zprávě. Členské státy budou mít spolu s vakcínou firem Pfizer a BioNTech, kterou již začaly všechny země používat, k dispozici celkem 460 milionů dávek. EU má dalších jeden a půl miliardy dávek nasmlouváno u dalších čtyř výrobců, jejichž přípravky na schválení teprve čekají.

  • Rusko hlásí přes 20 tisíc nových případů

    V Rusku operativní štáb ohlásil více než 24 000 nově potvrzených případů koronavirové nákazy. V zemi se 146 miliony obyvatel se nakazilo více než 3,3 milionu lidí a skoro 60 000 zemřelo. Rusko je z hlediska celkového počtu nakažených čtvrtou nejpostiženější zemí na světě, po Spojených státech, Indii a Brazílii.

  • Slovensko kvůli šíření koronaviru zpřísní omezení na jihu země

    Obyvatelé jihoslovenského okresu Nitra, kde žije kolem 160 000 lidí, budou moci od příštího týdne jezdit do práce nebo do přírody jen v případě, že se prokážou negativním výsledkem testu na koronavirus. Rozhodla o tom ve středu dnes vláda premiéra Igora Matoviče v souvislosti s rychlým šířením infekce v krajském městě Nitra a v jeho okolí.

    V regionu se konci tohoto týdne uskuteční hromadné testování obyvatel na koronavirus, které pak bude ještě dvakrát opakováno. V Nitře má svůj závod například britská automobilka Jaguar Land Rover, která bude své zaměstnance rovněž testovat.

  • Švýcarsko chce prodloužit protiepidemická omezení do konce února

    Švýcarsko se chystá prodloužit svá protiepidemická omezení o pět týdnů, tedy až do konce února. Uvedla to ve středu podle agentury Reuters švýcarská vláda. Formální rozhodnutí má být přijato příští týden po konzultacích s kantony. V zemi tak zůstanou dál zavřeny všechny restaurace a kulturní a rekreační zařízení. Švýcarsko, které má 8,5 milionu obyvatel, dnes hlásí 4808 nově nakažených koronavirem a 65 dalších souvisejících úmrtí. Vláda zároveň uvedla, že regiony, které epidemie zasáhla méně silně, už nebudou moci uplatňovat výjimky z opatření. Ta budou od soboty jednotná v celé zemi.

  • Lidé, kteří se nebojí covidu, jsou hlupáci, pravil moskevský patriarcha

    Moskevský patriarcha Kirill, který stojí v čele ruské pravoslavné církve, dnes označil za hlupáky lidi, kteří nevěří v nebezpečí nemoci covid-19 a nevěří v nutnost dodržovat pravidla proti šíření infekce. Tuto nevíru prelát přirovnal k bezvěrectví a varoval, že v dnešních dnech je smrtelně nebezpečná.

  • Řecká vláda ustoupila církvi a umožnila otevření kostelů

    Řecká vláda ustoupila pravoslavné církvi a umožnila na středeční svátek Zjevení Páně otevřít kostely. Proti zpřísnění protiepidemických pravidel protestovaly v pondělí špičky řecké pravoslavné církve. Povolená kapacita kostelů ale byla výrazně omezena, píše agentura AP. Zpřísněná opatření, která neumožňovala otevřít kostely, začala v zemi platit po vánočních svátcích.

  • Ve světě zemřelo kvůli covidu-19 i více než 600 novinářů

    Více než 600 novinářů ve světě zemřelo kvůli covidu-19. Uvedla to podle agentury AFP švýcarská organizace Press Emblem Campaign (PEC), která zároveň vyzvala k přednostní vakcinaci zaměstnanců médií. Organizace, kterou v Ženevě roku 2004 založila skupina novinářů z několika zemí, zdůraznila, že není možné rozlišit, kteří žurnalisté se nakazili při výkonu povolání a kteří v soukromí.

    Podle statistik PEC zemřelo od loňského března na covid-19 nejméně 602 novinářů, přičemž více než polovina obětí (303) připadá na Latinskou Ameriku. Následují Asie s 145 mrtvými, Evropa s 94, Severní Amerika (32) a Afrika (28).

  • USA trápí přetížené nemocnice

    Rekordní vytíženost nemocnic údajně v úterý hlásila desítka států, převážně na jihu USA. Byla mezi nimi i Georgia, kde se v úterý hlasovalo ve druhém kole senátních voleb. Stát s necelými 11 miliony obyvatel evidoval 5642 hospitalizovaných s covidem-19, zatímco týdenní průměr nových nákaz stoupl na 8400 případů denně.

    Kritická je nadále situace v Kalifornii, kde už skoro měsíc kvůli problémům zdravotnického systému platí přísný karanténní režim. Nemocnice v některých částech Kalifornie hlásí zcela zaplněné jednotky intenzivní péče a přijímají krizová opatření. Státní úřad pro veřejné zdraví podle televize CNN nařídil, aby se v regionech, kde jsou kapacity JIP vytížené na 90 a více procent, odkládaly neurgentní zákroky. Opatření má platit následující tři týdny. Podle NYT se na limity svých možností dostává i zdravotnictví v sousední Arizoně, volných tam prý bylo jen 136 lůžek pro těžce nemocné pacienty z celkových 1800.

  • V Jižním Tyrolsku budou ve školách hledat koronavirus psi

    V Jižním Tyrolsku budou žáky „testovat“ na přítomnost koronaviru speciálně vycvičení psi. Oznámili to představitelé tohoto italského autonomního kraje. Zkušební projekt má začít v pondělí, kdy se do lavic vrátí žáci základních a středních škol, napsala v úterý agentura ANSA. Podle úřadů psi mohou ve školách částečně nahradit PCR a antigenní testy.

    „Testovat ve školách za použití výlučně PCR testů by bylo hodně náročné, žáků je prostě příliš,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Thomas Widmann. Podle Widmanna „testování“ skrze psí čich vykazuje „velice nadějné výsledky“.

  • V Rakousku má být příští týden naočkováno přes 70 000 lidí

    Rakousko zaznamenalo za uplynulých 24 hodin dalších 2469 případů koronavirové nákazy a 68 zemřelých. Do příštího úterý má být proti covidu-19 naočkováno zhruba 71 000 obyvatel Rakouska, jehož vláda čelí stejně jako v jiných evropských zemích kritice kvůli pomalému očkování.

    Počty nakažených rostou v Rakousku, které je v režimu už třetí uzávěry, poměrně stabilně a po předchozích 2311 nově infikovaných dnes ministerstva zdravotnictví a vnitra hlásí dalších 2469 nakažených. Provedeno přitom bylo 15 450 testů.

  • Ukrajina má dilema: místní firma žádá o výrobu ruské vakcíny

    Ukrajinská farmaceutická společnost podporovaná prominentním politikem z řad proruské opozice požádala úřady v Kyjevě o schválení ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19 a o souhlas s její výrobou. Jde o citlivý krok vzhledem k nepřátelským vztahům mezi Kyjevem a Moskvou, upozornila agentura Reuters.

    Ukrajinská vláda dala najevo, že nelze počítat s rychlým schválením vakcíny Sputnik V, pokud se tak vůbec stane. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba v novinovém interview označil ruskou vakcínu za „hybridní zbraň Ruska proti Ukrajině“.

  • AP: Balkán se po startu očkování v EU cítí být nechán svému osudu

    Zatímco si tisíce lidí v Evropské unii vyhrnují rukávy, aby se nechali naočkovat proti covidu-19, jeden kout Evropy se při vakcinačním úsilí cítí být ponechán svému vlastnímu osudu: Balkán. Píše o tom agentura AP. Země na jihovýchodní periferii Evropy mají potíže získat koronavirové vakcíny od různých farmaceutických společností či z globálních vakcinačních programů. Většina z nich stále čeká, až obdrží první dávky, a nemají ani pevný plán pro zahájení hromadného očkování.

    Už nyní je jasné, že Albánie, Bosna, Černá Hora, Kosovo, Severní Makedonie a Srbsko, kde dohromady žije na 20 milionů lidí, zůstane v úsilí o získání hromadné imunity obyvatelstva pozadu za unijní sedmadvacítkou i Británií, které se snaží rychle naočkovat co největší část populace.

  • EMA dala podmíněné povolení vakcíně Moderny

    Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dnes udělila podmíněné povolení k užití vakcíny proti koronaviru firmy Moderna v Evropské unii. Evropské země dosud očkovaly vakcínou vyvinutou firmami Pfizer a BioNTech, očkování novou látkou bude možné od 18 let.

  • Německý ministr zdravotnictví vyzval k trpělivosti s očkováním

    Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn dnes vyzval veřejnost k trpělivosti s očkováním proti koronaviru. Ujistil, že vakcíny je objednáno více než dostatečné množství, takže se dostane na každého. Problémem je ale podle něj prozatím nedostatečná kapacita výrobců.

    „Chápu netrpělivost, chápu otázky veřejnosti,“ řekl Spahn. Za průtahy v očkování, za které nejen německá vláda, ale také Evropská unie čelí kritice, ale podle Spahna nemohou nedostatečné objednávky. „Pravdou je, že vakcína je nyní ve světě nedostatkovým zbožím. Proto vás musím poprosit o trpělivost a o další dodržování karanténních opatření.“

Reklama

Hlavní zprávy