Hlavní obsah

Německo kvůli slábnoucí ekonomice uvažuje o výrazném snížení firemních daní

Hlavní makléř Wood&Company Vladimír Vávra o brexitu a německém plánu na snížení korporátních daní.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Opatření představil ministr hospodářství Peter Altmeier jako součást balíčku na oživení zpomalující největší ekonomiky Evropy.

Článek

Německo zvažuje, že slábnoucí ekonomiku ohroženou recesí podpoří snížením daně z firemních zisků na 25 procent. Ulevit by tak chtělo především malým a středním podnikům.

Návrh podle agentury Bloomberg představil německý ministr hospodářství Peter Altmaier jako součást opatření na podporu sektoru, který v zemi vytváří 60 procent pracovních míst. Podle údajů poradenské společnosti Deloitte se sazba korporátní daně v Německu nyní pohybuje mezi 30 a 33 procenty.

Německá vláda se ocitá pod sílícím tlakem, aby podpořila ekonomiku čelící poklesu vývozu způsobeného obchodní válkou a nejistotou kolem brexitu. Aby si udržely konkurenceschopnost, jsou německé zpracovatelské firmy navíc nuceny investovat do digitálních technologií. Daňová úprava by jim mohla pomoci, podle Bloombergu ale její přínos pocítí až po čase. Podpořit změny ještě musí kancléřka Angela Merkelová a koaliční partner její Křesťanskodemokratickéunie (CDU), tedy sociální demokraté (SPD).

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,1 procenta po nárůstu o 0,4 procenta v prvním kvartálu. Hospodářský institut DIW ve středu zveřejnil odhad, že v období od července do září německá ekonomika klesne o 0,2 procenta. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí poklesu HDP za sebou. Berlínský kabinet ale dál čeká ekonomické oživení ke konci roku.

Reklama

Doporučované