Hlavní obsah

Německo nechá školy otevřené. Je to priorita, říká Merkelová

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Rychlost šíření koronaviru se v Německu zpomalila, země ale ještě nedosáhla cílů, kde by v boji proti infekci chtěla být. V pondělí to prohlásila kancléřka Angela Merkelová na jednání se zemskými premiéry.

Článek

Německá kancléřka s premiéry spolkových zemí hodnotila prozatímní výsledky listopadové karantény. Kancléřka opět vyzvala veřejnost, aby se vzdala soukromých oslav a také cestování, pokud to není nezbytně nutné. Podmínky karantény, která je v polovině plánované délky, se zatím měnit nebudou. Prioritou je pro Merkelovou udržet otevřené školy.

Zemským premiérům podle médií předem navrhla plošné rozšíření roušek i na výuku, ti ale žádné změny dnes přijmout nechtěli. Úprava karanténních opatření se tak očekává za týden 23. listopadu. Pokud vláda přitvrdí, roušky budou nutné i během výuky. Podle bavorského premiéra Markuse Södera je ale jen malá naděje, že se do konce listopadu podaří dostat situaci zcela pod kontrolu a že vše již bude dobré.

K tématu škol Söder řekl, že je potřeba si položit otázku, zda udržení jejich provozu „stůj co stůj“ v místech největšího šíření koronaviru je skutečně tou nejlepší cestou. Tomuto tématu se proto chce věnovat za týden.

Merkelová se nakonec s jednotlivými premiéry dohodla na mírném zpřísnění, kancléřka ale po jednání uvedla, že by byla pro tvrdší omezení, píše Deutsche Welle. Německá vláda bude na občany apelovat, aby se zdrželi pořádání domácích večírků. „Každé setkání, které se neuskuteční, je správným krokem vpřed,“ uvedla Merkelová a poděkovala spoluobčanům za dodržování opatření.

„Dobrá zpráva je, že jsme zastavili exponenciální růst,“ řekla Merkelová. „Od cíle v podobě méně než 50 případů na 100 000 obyvatel za sedm dní jsme ale ještě daleko,“ dodala. Nyní je podle Merkelové Německo na úrovni 140 nakažených na 100 000 obyvatel za sedm dní. Söder rovněž považuje za nezbytné dostat se pod padesátku. „Jinak počty nakažených opět rychle vystoupají,“ uvedl.

O zpomalující se dynamice šíření infekce na tiskové konferenci hovořil i berlínský primátor Michael Müller, podle kterého je ale situace stále znepokojující. „Poprvé máme v Berlíně tisícovku nakažených, kteří ve stejnou dobu leží v nemocnicích,“ řekl s tím, že to vytváří značný tlak na kliniky v téměř čtyřmilionové metropoli.

Bavorský premiér Söder upozornil, že stále není možné vytrasovat všechny případy nákazy. Trasování přitom považuje za klíčové. Podle Merkelové by se měl izolovat každý, kdo pocítí příznaky podobné nemoci covid-19, lékař pak rozhodne, zda je vhodné podstoupit test.

Söder se také vyjádřil k nadcházejícím vánočním svátkům. Řekl, že Vánoce mu dělají menší starosti než oslavy konce roku. Se svými kolegy a kancléřkou chce za týden jednat i o prázdninovém lyžování. Německá média v posledních dnech uváděla, že pokud Němci nebudou moci odjet na sjezdovky do zahraničí, povede to k výraznému domácímu zájmu o německé Alpy, což povede ke kapacitním a logistickým problémům.

Německo za uplynulých 24 hodin ohlásilo 10 824 nových případů nákazy koronavirem. Počet zemřelých s nemocí covid-19 se zvýšil o 62. Informoval o tom dnes berlínský Institut Roberta Kocha (RKI). V Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, se od počátku epidemie přítomnost koronaviru potvrdila u 801 327 lidí, 12 547 pacientů s covidem-19 zemřelo.

Reklama

Doporučované