Hlavní obsah

Německo o čtvrtinu zvýšilo export zbraní, zásobuje i země s kontroverzní pověstí. Vláda za to čelí kritice

Německá vláda kancléřky Angely Merkelové čelí kriticeVideo: AP

 

Reklama

Německá vláda ve svém nejnovějším prohlášení trvá na tom, že schvalování vývozu zbraní do problémových oblastí probíhá s maximální pečlivostí. Přesto však oproti předchozí vládě narostl export do zemí mimo EU a NATO o celých 47 procent.

Článek

Poslední vláda kancléřky Angely Merkelové čelí stále větší kritice kvůli exportu zbraní do problémových oblastí. Schválené dohody o vývozu zbraní se mají týkat hned několika zemí, které dlouhodobě porušují základní lidská práva. Patří mezi ně třeba Saúdská Arábie, Egypt nebo Turecko.

Vládní špičky ve středu vydaly prohlášení, ve kterém trvají na tom, že schvalování vývozu všech zbraní probíhá s maximální pečlivostí. Nejnovější čísla však ukazují, že během vlády tzv. velké koalice v Německu v posledních čtyřech letech narostl zbraňový export o 21 procent. Samotný vývoz do zemí mimo Evropskou unii a státy NATO přesáhl dokonce 47 procent. Celkem minulá vláda schválila exportní zákazy v hodnotě přes 600 miliard korun.

Během probíhajících jednání o nové německé vládě už se všechny strany velké koalice dohodly na tom, že schvalování vývozu zbraní do problémových lokalit v příštím volebním období zastaví.

Reklama

Doporučované