Hlavní obsah

Německo odmítá, že by z česko-ruské roztržky nevyvodilo žádné důsledky

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí německého ministerstva zahraničí Marie Adebahrová.

Reklama

Německo nesouhlasí s názorem, že nevyvodilo žádné důsledky z aktuální tvrdé diplomatické roztržky mezi Prahou a Moskvou. Podle mluvčí německého ministerstva zahraničí je důsledkem to, že Berlín se ve sporu postavil za Prahu.

Článek

Česko tvrdí, že za incidentem z roku 2014 stojí ruské tajné služby, což Moskva popírá. Země si kvůli tomu ve velmi chladné atmosféře vzájemně vyhostily desítky diplomatů. Několik ruských diplomatů pak jako výraz solidarity s Prahou poslaly domů také Slovensko či třeba trojice pobaltských států. Německo, ale ani další západoevropské země zatím na českou výzvu k podobnému kroku nereagovaly.

Mluvčí německého ministerstva zahraničí Marie Adebahrová v pondělí zopakovala, že Německo opakovaně vyjádřilo Česku solidaritu a že německé velvyslanectví v Moskvě jedná s tamním českým zastoupením o politicko-diplomatické podpoře. „To je to, co Německo nyní činí,“ řekla v odpovědi na dotaz novinářů o politických důsledcích pro Rusko. Část dotazu, která se týkala možného vyhoštění ruských diplomatů z Německa, ponechala mluvčí bez komentáře.

Doplňující novinářský dotaz, který stávající postup Německa označil sice za solidární s Českem, ale bez důsledků pro Rusko, Adebahrová odmítla. „To je věc pohledu. Projevujeme solidaritu, vyjadřujeme se zcela jasně politicky a jako důsledek také zcela prakticky pomáháme českému velvyslanectví v Moskvě,“ dodala.

O možnosti solidárního vyhoštění ruských diplomatů z Německa nechce Berlín zatím hovořit. Na opakované dotazy ČTK vládní mluvčí v posledních dnech uvedli, že Německo jedná s Českem a také s partnery v EU a NATO, proto není možné rozhodnutí předjímat. Berlín také zdůraznil, že má zájem na objasnění incidentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované