Hlavní obsah

Německo odškodní homosexuální vojáky, kteří čelili diskriminaci

Foto: Profimedia.cz

Spolková kancléřka Angela Merkelová z CDU. Ilustrační fotografie.

Reklama

Německo odškodní homosexuální vojáky, kteří v armádě mezi lety 1955 až 2000 čelili diskriminaci. Shodla se na tom vláda Angely Merkelové. Návrh zákona ale ještě musí schválit parlament.

Článek

Odškodné ve výši 3 tisíc eur (78 500 Kč) by podle návrhu zákona měli dostat vojáci, kteří byli kvůli své sexuální orientaci z německé armády propuštěni nebo kvůli ní nebyli povýšeni, napsal web Deutsche Welle.

Ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová (CDU) částku, která se bude vyplácet, označila za „symbolickou“. „Nemůžeme vymazat utrpení, která armáda těmto lidem způsobila. Chceme tímto ale vyslat signál a uzavřít tuto temnou kapitolu v historii ozbrojených sil,“ uvedla ministryně obrany. Podle jejích odhadů se odškodnění bude týkat zhruba tisíce osob.

Chystaný zákon musí ještě schválit německý parlament, ve kterém však mají strany vládní koalice většinu. V případě schválení se bude zákon týkat jak příslušníků Bundeswehru, tedy armády Spolkové republiky Německo, tak vojáků Národní lidové armády bývalé Německé demokratické republiky, která zanikla v roce 1990.

Krampová-Karrenbauerová se za desítky let trvající diskriminaci oficiálně omluvila již před dvěma měsíci, kdy také ministerstvo obrany o „systematické diskriminaci v Bundeswehru mezi lety 1955 až 2000“ zveřejnilo studii.

„Je mi líto této praxe, která byla v té době standardní politikou. Omlouvám se těm, kteří tehdy museli trpět. Dnes to není o toleranci. Jde o respekt, uznání a úctu. Proto je důležité a správné vyrovnat se s minulostí, zahájit procesy změn a otevřít Bundeswehr pro nový způsob myšlení,“ uvedla ministryně obrany v září.

Spolková republika Německo převzala po svém vzniku na konci 40. let do svého právního řádu paragraf trestající homosexualitu, jehož původní podobu z 19. století v roce 1935 zpřísnili nacisté. Až do roku 1969, kdy se v Německu zrušila trestnost homosexuálního styku, dostalo tresty odnětí svobody asi 50 tisíc mužů. Po roce 1969 na jeho základě justice odsoudila dalších asi 3500 lidí.

Trestné zůstaly homosexuální styky mezi muži mladšími 18 let až do roku 1994. V Německé demokratické republice (NDR) paragraf zrušili již v roce 1988. V letech 1990 až 1994 platila v západní a východní části sjednoceného Německa jiná pravidla.

Diskriminace homosexuálů v armádě trvala déle. Bundeswehr nadále považoval homosexuály za riziko pro vojenskou bezpečnost i poté, co byl v roce 1994 zákon trestající homosexuální styky zcela odstraněn z trestního zákoníku. Oficiálně smí v německé armádě homosexuální vojáci sloužit až od roku 2000, kdy byla „tolerance“ vůči gayům a dalším sexuálním menšinám ukotvena vyhláškou. Transsexuálové se mohou do Bundeswehru přidat od roku 2014.

Odškodněni by vojáci podle prohlášení ministerstva obrany měli být za všechna bezpráví, která utrpěli do 2. července 2000. „Dne 3. července 2000 Bundeswehr definitivně ukončil svou diskriminační praxi zrušením příslušné vyhlášky. Všechna odsouzení podle zákona o vojenské službě za homosexuální činy se souhlasem zúčastněných, ke kterým do tohoto data došlo, by měla být zrušena,“ píše se v prohlášení.

Reklama

Doporučované