Hlavní obsah

Německo: omezení podle počtu hospitalizovaných a testy i pro očkované

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová a kandidát na kancléře Olaf Scholz po jednání se spolkovými zeměmi ohledně koronavirové situace v zemi.

Reklama

Německo se bude při zavádění restrikcí řídit počtem hospitalizovaných. Omezení dolehnou především na neočkované, ale i očkované a uzdravené čekají testy, pokud se epidemická situace zhorší, řekla kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Německo bude zavádět opatření proti pandemii nemoci covid-19 podle počtu nakažených v nemocnicích. Ve čtvrtek to po jednání se spolkovými zeměmi oznámila kancléřka Angela Merkelová. Restrikce se budou týkat především neočkovaných, ale i očkovaní a uzdravení budou potřebovat testy, pokud se epidemická situace zhorší. Povinné očkování vybraných profesí zatím platit nebude, jednoty v této otázce spolkové země s kancléřkou nedosáhly.

„Jsme v mimořádné fázi, kdy zemi vede dosluhující vláda a kdy vzniká vláda nová. Virus ale přechodné období nezajímá,“ řekla na úvod tiskové konference Merkelová. „Infekční situace v Německu je dramatická,“ uvedla s tím, že je ráda, že se spolkové země a spolková vláda dohodly na společném postupu.

Takzvaný nemocniční index, kterým se Německo bude řídit, vychází z počtu hospitalizovaných s covidem-19 za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel. Celoněmecký průměr je aktuálně 5,3, ale například v Durynsku překročil hodnotu 18.

„Pokud nemocniční index bude tři, bude v dané spolkové zemi platit pravidlo 2G, což umožní vstup jen očkovaným a uzdraveným,“ řekla Merkelová. Jakmile počet hospitalizovaných s covidem-19 v sedmidenním průměru na 100 000 obyvatel dosáhne šesti, bude vyžadován v barech, klubech či diskotékách test od očkovaných a uzdravených. Při hodnotě devět budou zavedena další doplňující opatření, jako je například nařízené omezení kontaktů.

Výjimka z nových omezení bude platit pro mladší 18 let a také pro osoby, které se očkovat ze zdravotních důvodů nemohou.

Merkelová řekla, že je nejvyšší čas jednat. Opětovně také vyzvala neočkované, aby se nechali imunizovat. „Stále ještě není pozdě na první dávku vakcíny,“ prohlásila. Premiér Severního Porýní-Vestfálska Hendrik Wüst, který grémiu spolkových zemí předsedá, varoval, že nadcházející týdny budou mimořádně složité.

„V příštích týdnech zemře mnoho lidí,“ řekl Wüst. „Jsme v bodě, do kterého jsme se nikdy nechtěli dostat a kdy německé nemocnice budou rozhodovat, o koho ještě mohou pečovat,“ dodal.

Reklama

Doporučované