Hlavní obsah

Německo přeruší dodávky zbraní Saúdům, Trump se k podobnému kroku nemá

Zbraně pro Saúdskou Arábii: Německo své dodávky zastaví, Trump chce obchodovat dál.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Německo přeruší dodávky zbraní Saúdské Arábii, dokud Rijád řádně nevysvětlí okolnosti smrti novináře Džamála Chášakdžího. Potvrdila to německá kancléřka Angela Merkelová. Další západní země v čele se Spojenými státy se ale k podobnému kroku nechystají.

Článek

Souhlasím s tím, že za současné situace nemůže už tak omezený prodej zbraní pokračovat, uvedla německá kancléřka před novináři. Angela Merkelová také dodala, že Německo smrt Chášakdžího důrazně odsuzuje a požaduje objasnění dosud nejasných okolností jeho smrti.

Proti zbrojnímu vývozu do pouštního království se už v sobotu vyslovil německý ministr zahraničí Heiko Maas. „Dokud vyšetřování probíhá, dokud nevíme, co se tam stalo, není důvod k pozitivním rozhodnutím ohledně vývozu zbraní do Saúdské Arábie,“ řekl ministr v televizi ARD. Zpochybnil tak zářijové rozhodnutí Berlína prodat do Rijádu německý dělostřelecký systém.

O dalších krocích se podle Merkelové bude Berlín radit se svými spojenci. Jednotný pohled na zastavení, byť jen dočasné, dodávek zbraní do Rijádu ale nepanuje. Výrazně se proti takovému kroku staví například americký prezident Donald Trump.

Trump opakovaně prohlásil, že případný návrh na zastavení dodávek amerických zbraní do Saúdské Arábie nepodpoří. Podle něj by na to v konečném důsledku doplatily Spojené státy, respektive zaměstnanci zbrojařských společností. „Jde o více než milion pracovních míst. Zrušit takovou věc nepomůže, bolelo by nás to víc než je,“ řekl Trump. Pokud si navíc Saúdové nekoupí zbraně od Spojených států, otočí se podle Trumpa na Rusko nebo Čínu.

Podle Trumpa jde v dodávkách zbraní Rijádu o více než 100 miliard dolarů a obchodní závazek sám vloni vyjednal. Americké televize CNN a CNBC ale s odvoláním na vysoce postaveného pracovníka Pentagonu upozorňují, že Spojené státy ve skutečnosti dosud obdržely pouze 14,5 miliardy dolarů.

Zatímco Trump nechce k zastavení dodávek zbraní přistoupit, raději by podle svých slov uvalil na Rijád mezinárodní sankce, další američtí politici se začínají k Saúdům otáčet zády. Včetně republikánů. Senátor za Kentucky Rand Paul americké televizi Fox News řekl, že zastavení dodávek zbraní je jediné řešení, kterému bude Rijád rozumět.

Reklama

Doporučované