Hlavní obsah

Německo přibouchlo dveře před nezodpovědnými Čechy

Foto: Profimedia.cz

Šéfové české a německé vlády Andrej Babiš a Angela Merkelová po setkání v Berlíně ještě v časech před vypuknutím pandemie. Vůči ČR teď v Německu roste nedůvěra.

Reklama

Spolková vláda zařadila ČR mezi oblasti, kde se rozšířila tzv. britská mutace koronaviru. Stejně dopadlo i rakouské Tyrolsko. Od neděle musejí Češi počítat s hraničními kontrolami. Narazí na ně ale nejspíš už teď.

Článek

Podle listu Die Welt se kontroly na česko-německé hranici objevily už v noci na pátek. O zařazení Česka na nelichotivý seznam požádaly spolkovou vládu Sasko a Bavorsko. Souhlasil jak ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), tak podle Süddeutsche Zeitung i spolková kancléřka Angela Merkelová (CDU).

Šéf zemské vlády v Mnichově Markus Söder z CSU se v televizi ZDF ohradil proti tvrzení, že se hranice s Českem a Tyrolskem uzavřely. Söder ale dodal, že v budoucnu bude muset každá osoba přijíždějící z ČR předložit na hranici negativní test na koronavirus a že v tomto režimu nebudou platit žádné výjimky.

Der Spiegel napsal, že podle bavorské zemské vlády je u českých pendlerů v některých východobavorských regionech enormně rozšířena takzvaná britská mutace koronaviru.

„Česká vláda v boji proti pandemii žalostně selhala. Musí si konečně udělat domácí úkoly,“ píše v redakčním komentáři Sächsiche Zeitung a mluví evidentně řadě německých politiků z duše.

„Doufám, že se hejtmani s vládou nějak domluví. Obávám se, že z hlediska reputace Česka by byl ‚volný pondělek‘ dost velký zásah,“ řekl Seznam Zprávám vysoce postavený český diplomat. Ten konstatuje, že poslední dobou Česku němečtí partneři moc nerozumí, a proto jsou ohledně pandemie značně obezřetní.

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) označil zavedení hraničních kontrol za „bolestivé, na nezbytnou dobu však nevyhnutelné rozhodnutí“.

Podle Spahna vůči tomuto kroku neexistuje alternativa, protože je třeba Německo chránit před mutacemi viru. Německé sdělovací prostředky v této souvislosti připomínají uzavření okresů Cheb a Sokolov, které sousedí se Spolkovou republikou Německo.

Německý Institut Roberta Kocha (RKI) zaznamenal v Německu v posledních 24 hodinách 9 860 nových případů nákazy koronavirem. Za čtvrtek eviduje také 556 dalších úmrtí ve spojitosti s covidem-19. Prezident RKI Lothar Wieler na páteční tiskové konferenci konstatoval, že opatření, která aktuálně v Německu platí, skutečně fungují.

Reklama

Doporučované