Hlavní obsah

Německo prodlužuje přerušení vývozu zbraní do Saúdské Arábie kvůli Chášakdžímu i Jemenu

Zbraně z Německa se do Saúdské Arábie stále dovážet nebudou.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Německo prodloužilo přerušení vývozu zbraní do Saúdské Arábie. Původní termín, do kterého export pozastavilo, vyprší 9. března. Kancléřka Angela Merkelová a vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz se ho rozhodli posunout o další dva týdny. Na svých internetových stránkách to napsal Der Spiegel.

Článek

Berlín loni na podzim vývoz zbraní do Saúdské Arábie pozastavil do doby, než bude vyjasněn případ vraždy novináře Džamála Chášakdžího. Německu také vadí, že Rijád dodává zbraně do Jemenu a podporuje tak vleklý válečný konflikt. Letos v lednu Berlín lhůtu prodloužil o další dva měsíce. Agentura Reuters připomíná, že vláda sice oficiálně nezakázala realizaci již uzavřených smluv, vyzvala však zbrojařské firmy, aby od dodávek zbraní do Saúdské Arábie upustily.

Podle webu Der Spiegel může být ohrožen export zbraní i těch evropských partnerů, kterým německé firmy dodávají díly. Takto se například nepodařilo naplnit asi pět desítek smluv francouzských firem, protože jim německé podniky nedodaly své díly. Stejnou situaci zažívají i britské zbrojařské firmy.

Otázka zbrojního embarga Saúdské Arábie rozděluje současnou, už tak napjatou německou vládní koalici. Konzervativní Annegret Krampová-Karrenbauerová, současná předsedkyně německé Křesťanskodemokratické unie v pátek obvinila sociální demokraty z ohrožení německého zbrojního průmyslu, protože zabraňují exportu do Saúdské Arábie.

Saúdská Arábie byla také před dvěma týdny přidána na evropskou černou finanční listinu států, které jsou potenciální hrozbou, protože se vyznačují laxními kontrolami financování terorismu a praní špinavých peněz. Německo tento krok oficiálně podpořilo.

Zpravodajská agentura Reuters na svém webu také uvedla, že Německo s největší pravděpodobností po uplynutí současného prodlouženého termínu vývoz zbraní znovu protáhne.

Reklama

Doporučované