Hlavní obsah

V Česku se rozjela další vlna covidu. Jak jsou na tom sousedé?

Foto: Jaroslav Moravcik, Shutterstock.com

Výkladní skříň plná smutečních oznámení během poslední koronavirové vlny ve slovenském Ružomberoku.

Reklama

Česko je v páté vlně koronavirové pandemie. A situace se zhoršuje i v okolních zemích. Nejpřísnější podmínky aktuálně nastavila pro zasažené okresy Bratislava, tvrdý fahrplan, který postihne hlavně neočkované, avizovala Vídeň.

Článek

V Česku překročila sedmidenní incidence hranici dvou set, česká vláda na zvyšující se počty nakažených zareagovala mírným zpřísnění opatření. Jaká je situace v sousedních zemích?

Německo

Německá sedmidenní incidence na 100 tisíc obyvatel v neděli poprvé od poloviny května překročila hranici stovky a její růst se zatím nezastavil. Ještě minulý týden země hlásila hodnotu 74,4, poslední víkend ale zakončila už s 106,3. V pondělí německé úřady ohlásily hodnotu 110,1.

Sedmidenní incidence však pro Německo není nejdůležitějším ukazatelem, který by ovlivňoval zavedení opatření. V případě potenciálního zpřísnění se země řídí počtem hospitalizovaných za sedm dní, a to opět v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. I toto číslo však ještě před víkendem, kdy byla poslední data oznámena, stoupalo.

Za poslední den pak Německo oznámilo 6 573 nových případů nákazy a 17 úmrtí, obě čísla jsou vyšší než před týdnem.

Navzdory neustálému růstu chce ale tamní ministr zdravotnictví Jens Spahn brzy ukončit nastavení, podle kterého je řízení koronavirové situace v zemi v rukou vlády. „Nouzový stav, který stanovil Bundestag, může být podle mého názoru ukončen, protože čtyři z pěti dospělých jsou očkováni,“ obhajoval v neděli svůj postoj politik ve vysílání německé veřejnoprávní televize.

Vláda stávající nastavení na konci srpna prodloužila o další tři měsíce. Po uplynutí dané doby by platnost opatření měla vypršet, pokud ho tedy Parlament opět nepodpoří, informuje německý Der Spiegel. Existují ovšem obavy, že situace by se v případě upuštění od stavu nouze razantně zhoršila. V tu chvíli totiž otěže přejdou do rukou regionálních vlád, které zavedou taková omezení, která samy uznají za vhodné.

V celém Německu momentálně platí takzvané pravidlo 3G, podle kterého musí lidé doložit bezinfekčnost očkováním, dokladem o prodělání nemoci nebo testem. Pokud tak neučiní, nemohou navštěvovat interiéry restaurací, kina, posilovny či nesmí na návštěvu do nemocnic a pečovatelských domovů.

Polsko

„Pokud začnou na konci října případy překračovat průměrnou úroveň vyšší než sedm tisíc nakažených denně, budeme muset zvážit přijetí nějakých restriktivnějších kroků,“ cituje agentura Reuters polského ministra zdravotnictví Adama Niedzielského. „Rozhodnutí padne začátkem listopadu.“

Za poslední den země ohlásila 2 950 nových případů nákazy a žádné úmrtí. V sobotu však do statistik přibylo 6 274 infekcí, což je nejvyšší zaznamenaná hodnota od května. Počet nakažených se podle polské vlády každý týden téměř zdvojnásobuje, přesto však zatím nezvažují zavedení rozsáhlého lockdownu.

Na zhoršující se situaci v Polsku s přibližně 38 miliony obyvatel už reagovalo i Česko. Od pondělí se země přesunula na seznam červených zemí, což pro neočkované občany znamená podstoupení PCR testu nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci.

Pravidla, která země momentálně uplatňuje, zahrnují například dodržování rozestupu na veřejnosti či zakrytí úst a nosu v interiérech nebo dopravních prostředcích. Zvláštní omezení týkající se například počtu účastníků pak platí také pro společenské akce či různé podniky, v některých případech se však omezení nevztahují na očkované jedince.

Slovensko

Podle nejnovějších dat ze Slovenska v neděli přibylo 993 potvrzených případů nákazy, 14 úmrtí a tři lidé museli být kvůli covidu hospitalizováni. Nedělní čísla ovšem bývají pravidelně menší než předešlé dny, od úterý se nicméně počty nově nakažených držely nad hranicí tří tisíc.

Opatření na Slovensku se řídí podle takzvaného Covid Automatu, který jednotlivým okresům na základě sedmidenní incidence přiřazuje barvy odpovídající stupni ohrožení. Černou barvu, tedy třetí stupeň ohrožení, má v zemi momentálně deset okresů, dosud jich přitom bylo pouze pět.

Nejhorší situace je momentálně v okrese Stará Ľubovňa, kde sedmidenní incidence dosáhla hodnoty 599.

Pro černé okresy platí ta nejpřísnější opatření, která zahrnují například povinné respirátory v interiérech. V exteriérech lidé až na minimum výjimek vymění respirátor za roušku. Omezen je i provoz fitness center nebo restaurací, které mohou fungovat jen skrze rozvoz nebo výdejní okénka. Pro jedince bez testu, očkování nebo prodělání covidu jsou otevřeny jen základní obchody jako potraviny nebo lékárny.

Rakousko

Novou vlnou covidu si momentálně prochází i Rakousko, které za poslední den zaznamenalo 2 850 nově nakažených a deset nových úmrtí. Podle ČTK země k nedělnímu dni registrovala sedmidenní incidenci 228,5 na 100 tisíc obyvatel. Předchozí týden přitom údaj dělal 152,5.

Pokud by se situace i nadále zhoršovala, vláda plánuje přistoupit k přísnějším opatřením, týkat by se však měla jen neočkovaných.

Pro změnu omezení by měl být rozhodující počet pacientů na tamních jednotkách intenzivní péče, jako první horní hranici kancléř Alexander Schallenberg stanovil 500 osob. Po dosažení tohoto mezníku bude neočkovaným lidem bez prodělání nemoci omezen například vstup do restaurací či hotelů.

Pokud však počet lidí v kritickém stavu dosáhne hranice až 600, dojde i k omezení pohybu a neočkovaní Rakušané budou moci své domovy opustit pouze v naléhavých případech a ze specifických důvodů.

Aktuálně leží v Rakousku na JIP zhruba 250 osob.

Zpráva o možném zavedení nových omezení přišla poté, co se nový rakouský kancléř setkal s politiky a tamními odborníky právě kvůli diskuzi nad rostoucím počtem případů v zemi. „Pandemie ještě není ve zpětném zrcátku,“ varoval v pátek večer Schallenberg.

Reklama

Doporučované