Hlavní obsah

Německo se obává agresivního přístupu EU k návrhům Donalda Trumpa zavést tarify na evropské kovy

Německo se bojí tržní války.Video: AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Americký prezident pohrozil, že zavede 25procentní tarif na ocel a hliník z Evropy. To by se dotklo také výroby automobilů, vitálního exportního artiklu Německa.

Článek

Evropou se ozývaly rozepře ohledně případné reakce na nově navrhované importní tarify, které chce zavést americký prezident Donald Trump.

Evropská komise, nejvyšší výkonný orgán EU, v reakci navrhla podobné tarify uvalit také na americký export, přičemž šíře podobných změn by ovlivnila asi tucet resortů, od motocyklů Harley-Davidson až po americký bourbon. Evropská komise má plnou autoritu při jednání a zastavit ji v podobném rozhodnutí může jen většina členů Evropské unie. Několik členských států již komisi vyjádřilo podporu.

Kritika Trumpových cel zní z Asie a Evropy, ale i z Kanady a Mexika, které dostaly z placení výjimku

Německo však tento postoj nesdílí. A jako největší ekonomický hráč Evropské unie má v uskupení velký vliv. Berlín se obává, že podobná politika by mohla spustit řetězovou reakci, kdy by se obě politické velmoci dostaly do tržní války, která by ještě více mohla ohrozit německý export.

Vrchní německý státní úředník působící v tržním resortu, který se účastnil rozhovorů v Berlíně, pro deník The Wall Street Journal uvedl, že Berlín se při případné eskalaci problémů obává také dopadu na globální tržní systém: „Americká ekonomika by rovněž utrpěla. Nevíme, jak zareaguje Čína. Například kolem 90 procent iPhonů se vyrábí v Číně a podobná čísla se týkají i dalších amerických produktů. Chceme zabránit konfliktu v globální ekonomice,” řekl.

Reforma eurozóny odložena na neurčito. Překazila ji koaliční jednání v Německu

K situaci se vyjádřil také Jürgen Hardt, koordinátor transatlantické kooperace v úřadu kancléřky Angely Merkelové, jenž se obává, aby evropská reakce byla v souladu s pravidly Světové obchodní organizace. „Chceme, aby mezinárodní obchod sílil, ne oslaboval. Jsem rozhodně proti tržní válce,” uvedl Hardt.

Celou situaci přiživil ještě předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který Trumpovy návrhy označil za „hloupé” a uvedl, že Evropská unie se „také může chovat hloupě”. Německo jeho slova odsoudilo jako zbytečně útočná.

Reklama

Doporučované