Hlavní obsah

Německo umožní homosexuálům adoptovat děti a uzavírat manželství

Německo homosexuálům umožní uzavírat manželství a adoptovat dětiVideo: Ruptly

 

Reklama

Legalizace sňatků homosexuálů má silnou podporu veřejnosti. Kancléřka Angela Merkelová hlasovala proti.

Článek

Německo nově umožní párům stejného pohlaví uzavírat manželství a adoptovat děti. Příslušné změny občanského zákoníku v pátek schválil Spolkový sněm. Legalizace manželství homosexuálů získala poměrně výraznou většinu. Změna by měla bez problémů projít i za týden ve Spolkové radě. Má navíc i jasnou podporu veřejnosti.

O návrhu se v německém parlamentu jednalo bezvýsledně už několik let. Tento týden se ale daly věci nečekaně rychle do pohybu. Sociální demokraté se rozhodli, že jeden ze svých dlouhodobých cílů prosadí za pomoci opozice i proti vůli koaliční konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. CDU/CSU sice nesouhlasila s takovým postupem, svým poslancům ale umožnila hlasování podle svého svědomí, a nikoli podle stranických hodnot. I od části zákonodárců konzervativní unie se tak novele dostalo podpory. Celkem pro ni hlasovalo 393 ze 623 přítomných poslanců. Výsledek hlasování ocenila řada poslanců potleskem ve stoje. Sama kancléřka Merkelová hlasovala proti sňatkům homosexuálů, adopci by jim ale umožnila.

Německo se tak pátečním rozhodnutím přidává ke dvaceti státům, které párům stejného pohlaví umožňují na celostátní úrovni vstupovat do manželství. Od roku 2001 mohli homosexuálové ve spolkové republice uzavírat takzvané registrované partnerství. Tuto možnost mají od roku 2006 také v Česku.

Reklama

Související témata:

Doporučované