Hlavní obsah

Německo v době koronaviru uspořádalo tři velké koncerty. Jako experiment

Foto: Profimedia.cz

Jedno ze tří experimentálních vystoupení Tima Bendzka.

Reklama

Uprostřed období rušení velkých společenských akcí kvůli koronaviru se němečtí vědci rozhodli uspořádat pořádný mejdan. Během jednoho dne se uskutečnily tři koncerty. Díky nim budou vědci moci určit skutečné riziko šíření nákazy.

Článek

K výzkumu Halle University se přihlásily čtyři tisíce zdravých dobrovolníků ve věku 18 až 50 let. Umělcem, který odehrál tři po sobě jdoucí koncerty v Lipsku, byl zpěvák a skladatel Tim Bendzko.

K rozhodnutí vykonat ojedinělou experimentální studii došlo po největším nárůstu nových případů od konce dubna. Institut Roberta Kocha eviduje více než 2000 nových případů za 24 hodin. Koncertní studie s názvem Restart-19 vznikla „za účelem prozkoumání podmínek, za kterých lze takové události uskutečnit i přes pandemii“, uvedli vědci.

Během soboty se v lipské Quarterback Immobilien Arena uskutečnily tři koncerty, třikrát jinak. Scénář prvního koncertu odpovídal situaci před pandemií, kdy byly do sálu vpuštěny čtyři tisíce lidí s negativním testem a rouškami. Během druhého se pozornost soustředila na hygienická opatření a sociální odstup, každé druhé sedadlo zůstávalo volné.

Třetí koncert si poslechla jen polovina lidí za dodržení 1,5 metrového rozestupu. Všechny tři scénáře ale měly společný cíl - „co nejvíce realisticky zachytit a znázornit chování diváků“. Koncerty proto nepřišly o všechny své náležitosti, včetně příjezdu a odjezdu hvězdy ze stadionu.

Všichni dobrovolníci prošli testem na covid-19, dostali roušky a sledovací zařízení k měření vzdáleností. Dezinfekční gely používané během druhého a třetího scénáře byly navíc fluorescenční, aby bylo viditelné, jakých částí a povrchů se lidé dotýkali nejvíce a kudy se pohybovali.

Na projekt státy Sasko-Anhaltsko a Sasko uvolnily finance ve výši 990 000 eur s cílem zjistit reálná rizika vnitřních akcí a připravit tak cestu pro obnovení významných sportovních a hudebních událostí.

„Koronavirová pandemie paralyzuje tento průmysl,“ řekl před zahájením ministr Armin WIllingmann. „Dokud zde existuje riziko infekce, velké koncerty, veletrhy a sportovní akce se konat nemohou. Proto je důležité zjistit, která technická a organizační opatření mohou tato rizika účinně minimalizovat.“

Reklama

Doporučované