Hlavní obsah

Německo v éře po Özilovi. Pořádáním Eura chce ukázat, že není národem rasistů

Německá reprezentace se musí vypořádat s obviněním z rasismu po Özilově konci.Video: Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Německý národní tým chce ukázat, že je po nepovedeném mistrovství zpět. Přišel i s vizí pro pořádání fotbalového Eura v roce 2024. Jenže to všechno stále zastiňuje Mesut Özil a jeho odchod z reprezentace.

Článek

Bývalý fotbalista a současný manažer německé reprezentace Oliver Bierhoff doufá, že se Německu podaří získat pořádání evropského fotbalového šampionátu v roce 2024. A to i proto, aby německá fotbalová federace a celá země ukázaly, že jsou sjednocené a s integrací cizinců nemají problém.

Otázka rasové nesnášenlivosti začala německým fotbalem otřásat poté, co s reprezentační kariérou skončil záložník Mesut Özil. V Německu byl ze všech stran kritizován jeho výkon na světovém šampionátu. Ale hlavně i kontroverzní fotografie s tureckým prezidentem Erdoganem, která vznikla ještě před mistrovstvím.

Německo nyní čeká úvodní zápas nově vzniklé Ligy národů. Tým trenéra Joachima Löwa hraje první zápas proti úřadujícím mistrům světa z Francie. Před zápasem se federace rozhodla oficiálně odstartovat kandidaturu na evropský šampionát v roce 2024. Jenže celá akce byla zastíněná právě případem Özila.

Zajímavostí celé situace je to, že Německo má v tuto chvíli jen jednoho protivníka v kandidatuře na pořádání Eura. A to Turecko. Tedy zemi, která má za prezidenta muže, jenž celou kontroverzi kolem Özila vyvolal.

Oliver Bierhoff uvedl, že Özilova kauza je přesnou ukázkou toho, proč se Německo o pořadatelství uchází. Velkou akci by země hostila poprvé od mistrovství světa v roce 2006.

„Chceme světu ukázat, že naše země prošla od roku 2006 změnou. Samozřejmě, že vše není úplně ideální, ale většina lidí v Německu se změnila. A to musíme ukázat. Pokud sledujete politickou situaci nejen v Německu, ale v celé Evropě, tak vnímáte problém uprchlíků a imigrace. Toho se lidé nejspíš bojí. Jako tým chceme ukázat naše hodnoty a to, že sport je dobrým nástrojem v boji s rasismem,” uvedl Bierhoff.

Manažer německé reprezentace se také vrátil k tomu, že tým Özilův odchod nezvládl úplně dobře.

„Situaci jsme podcenili. Po zveřejnění fotky s Erdoganem jsme měli reagovat jinak. S Mesutem jsme se chtěli několikrát spojit, vyřešit situaci. Ale nereaguje, nemám ponětí, co se mu honí hlavou,” dodal Bierhoff.

Jakékoliv projevy rasismu v německém fotbale a dokonce i v samotném kádru reprezentace popřel i záložník Toni Kroos.

„Myslím, že tahle obvinění nemají s německým fotbalem nic společného. V průběhu let jsme ukázali přesný opak rasismu. Mesutův případ je velmi individuální, speciální. Všechna obvinění z rasismu ale můžu jen vyvrátit. A to zejména ta ze strany prezidenta svazu,” prohlásil hráč Realu Madrid.

Před trenérem německého týmu Joachimem Löwem teď stojí úkol, jak tým vrátit po pokaženém mistrovství světa zpět na výsluní. Součástí toho bude i zaplnit místo právě po Özilovi. Německá média spekulovala o tom, že by mohlo dojít ke comebacku záložníka londýnského Arsenalu. Jenže Löw jakékoliv spekulace jasně vyvrátil.

„Myslím, že vše už bylo řečeno. Comeback není na pořadu dne. Mesut jasně skončil v reprezentaci. Ani spolu nejsme v kontaktu. Po prvních zápasech bez něj budu vědět, jak zaplnit jeho místo. Mesut byl důležitým hráčem mnoho let, dosáhli jsme spolu skvělých úspěchů. Národní tým mu v kariéře hodně pomohl, ale jeho návrat zpět není zkrátka možný,” uvedl Löw.

Dal si za cíl vrátit Německo tam, kde bylo před pár lety. Do zápasů Ligy národů povolal tři nové hráče, včetně Leroye Saneho. Ten chyběl v sestavě pro šampionát v Rusku. Má teď tak šanci ukázat, že jeho absence v kádru byla chybou.

Reklama

Doporučované