Hlavní obsah

Německo začne více chránit hranici s Rakouskem, zřídí na ní tranzitní centra pro migranty

Německo zřídí na hranicích s Rakouskem tranzitní centra pro migranty.Video: Daniel Andrisák, Reuters

 

Reklama

Německá vláda našla kompromis v řešení migrační krize. Kancléřka Angela Merkelová se dohodla s ministrem vnitra Horstem Seehofrem, který díky tomu potvrdil setrvání ve funkci. Němci na hranicích s Rakouskem zřídí tranzitní centra pro migranty. Rakousko na dohodu zareagovalo plánovanými opatřeními.

Článek

Angela Merkelová se nakonec dohodla s ministrem vnitra Seehoferem a prozatím zažehnala politickou krizi. Seehofer díky nalezenému kompromisu potvrdil setrvání ve funkci. Německo na základě dohody zřídí tranzitní centra, odkud budou migranti registrovaní jinde v EU vraceni.

Pondělní kompromis Merkelové a  Seehofera, který počítá s tranzitními centry u rakouských hranic, dává podle premiéra Andreje Babiše (ANO) najevo, že ten, kdo se vylodí v Itálii nebo Řecku, nemá právo vybrat si žít v Německu.

K plánovaným tranzitním centrům se vyjádřilo i vedení strany SPD. Podle předsedkyně strany Andrey Nahlesové je v dohodě ještě hodně otevřených otázek. Nahlesová je přesvědčená, že pro naplnění dohody je nejdříve zapotřebí domluva s Rakouskem a Itálií, informovala agentura DPA.

Centra budou u rakouských hranic, na což reagovala i vláda rakouského kancléře Kurze. Ta sdělila, že připravuje první kroky k ochraně své hranice. Kurz také ubezpečil, že jeho vláda je připravena na všechny možné scénáře.

Reklama

Doporučované