Hlavní obsah

Německo zahájí jednání s Ruskem o případném nákupu vakcíny Sputnik V

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Německo podle zdrojů agentury Reuters v nejbližší době zahájí předběžná bilaterální jednání s Ruskem o možném nákupu vakcíny Sputnik V. Konečná dohoda by ovšem závisela na tom, zda Moskva předá klíčová data agentuře EMA.

Článek

Zástupci Evropské komise na středečním jednání unijních ministrů zdravotnictví řekli, že Brusel neplánuje zahájit jednání s Ruskem o předběžné smlouvě o nákupu vakcíny Sputnik V tak, jako to v uplynulých měsících dělal s jinými výrobci očkovacích látek. Nejmenovaný zdroj agentury Reuters řekl, že kvůli tomu německý ministr zdravotnictví Jens Spahn oznámil, že Berlín s Moskvou zahájí předběžná bilaterální jednání.

Během nich bude Německo v první řadě chtít zjistit, jaké množství vakcín a kdy by bylo Rusko schopné dodat. V každém případě by je Německo koupilo jedině po schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Předpokladem, aby unijní lékový regulátor dal Sputniku V zelenou k nouzovému používání v EU, je to, že mu ruská strana poskytne potřebná data.

Bavorský premiér Markus Söder ve středu informoval, že se Bavorsko s Ruskem předběžně dohodlo na výrobě vakcíny Sputnik V ve městě Illertissen. Za podmínku použití tohoto preparátu v Bavorsku ovšem označil jeho doporučení k používání agenturou EMA nebo příslušnými německými úřady.

Kvůli dodávkám ruské očkovací látky Sputnik V se otřásla slovenská čtyřkoalice a nakonec se vyměnil i premiér. Ve své funkci už není ani mistr zdravotnictví Marek Krajčí, který povolil terapeutické použití v Evropské unii neregistrované vakcíny. Z celkových dvou milionů objednaných dávek má zatím Slovensko 200 tisíc. Víc než měsíc už ale vakcína leží ve skladu a pořád není jasné, jak s ní stát naloží.

Reklama

Související témata:

Doporučované