Hlavní obsah

Německo zahájilo velký boj za rovnost mužů a žen. Vláda plán schválila

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministryně pro rodinu, seniory a mládež Franziska Giffeyová.

Reklama

Německo se pustilo do boje s nerovností mužů a žen. Vláda schválila strategii, jak vyrovnat platy i příležitosti.

Článek

„Je to vůbec první strategie rovnosti v historii Německé spolkové republiky, kterou vytvořili a schválili všichni napříč ministerstvy,“ řekla novinářům při úterní prezentaci plánu Franziska Giffeyová, německá ministryně pro rodinu, seniory a mládež. Ve středu plán schválila vláda.

Strategie má několik základních bodů, respektive cílů, jichž by Německo mělo dosáhnout. Jedním z nich je snížení rozdílů v platových ohodnocení mužů a žen. Jen v minulém roce ženy v Německu vydělaly o 20 % méně než muži (v roce 2006 to bylo 23 %). V průměru vydělá žena 17,72 eura za hodinu, muž 22,6 eura za hodinu.

„Všechna ministerstva se aktivně zapojila. Jen tak můžeme zajistit, že problematika rovnosti už nebude problémem pouze tohoto ministerstva, ale že je problémem všech,“ řekla také Franziska Giffeyová na tiskové konferenci.

Celosvětově je v roce 2020 podle dat agentury Census situace taková, že žena vydělá 81,6 centu na jeden dolar, který vydělá muž, a tedy musí pracovat o 25 % více, aby si vydělala stejné peníze.

Dalším tématem, je rozšíření pracovních příležitostí. S tím chtějí v Německu bojovat například povinnými kvótami. Ve vedení velkých firem by podle plánu mělo být alespoň 30 procent žen. Také by se toto pravidlo rozšířilo z nynějších 105 společností na 600 německých firem.

„Nechceme usazovat do vedení nekvalifikované lidi. Chceme schopnost a výkonnost, to se ale týká všech lidí. Nepřijímám argument, že je v některém odvětví třeba jen 10 procent kompetentních žen,“ odpovídá ministryně Giffeyová německému zpravodajství Deutsche Welle.

Kvóty se u německých sociálních demokratů řeší už roky. Navzdory však tomu, jaké politické osobnosti z CDU vycházejí - kancléřka Angela Merkelová, předsedkyně EK Ursula von der Leyenová nebo šéfka strany Annegret Krampová-Karrenbauerová - není poměr žen a mužů ve straně stále takový, jaký navrhují pro celou pracující německou společnost. Do roku 2025 však strana chce mít 50 procent žen ve svých vedoucích pozicích.

Jak je na tom Česko?

Rozdíl ve výdělcích mužů a žen je v České republice nadprůměrně vysoký ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie. Tzv. gender pay gap je u nás podle dat Eurostatu a Českého statistického úřadu na hodnotě 20,1 procenta. Tedy asi pět procent nad evropským průměrem. Po Německu a Estonsku je na tom Česko vůbec nejhůře v EU.

Jaké jsou příčiny? Například podoba českého pracovního trhu. Více žen totiž v České republice pracuje v hůře placených odvětvích (školství, sociální práce atd.). V těchto oborech je navíc běžné, že muž má lepší finanční podmínky a daleko rychlejší kariérní růst. Výši gender pay gap ale ovlivňuje naopak i malé zastoupení žen v řídících a manažerských pozicích. Tady se ženy setkávají spíše s nedostupností možnosti vybalancovat rodinný a pracovní život.

Reklama

Doporučované