Hlavní obsah

Nové dopravní předpisy v Německu. Zakazují řidičům zakrývat si tvář

Řidiči v Německu budou mít zakázáno jezdit se zahalenou tváří.Video: Lucie Svobodová

 

Reklama

Povoleny zůstávají pokrývky hlavy, jako jsou klobouky, čepice nebo šátky, které nechávají obličej odhalený.

Článek

Německé ministerstvo dopravy připravuje některé nové paragrafy v dopravních předpisech.

Jedna z chystaných změn zakáže řidičům a řidičkám, aby usedli za volant se zahaleným nebo maskovaným obličejem. Za porušení předpisu bude hrozit pokuta ve výši 60 eur (téměř 1600 korun).

Zakázány mají být silně zahalující závoje nebo masky. Cílem opatření, o němž informoval list Saarbrücker Zeitung, je snadnější rozpoznání totožnosti řidičů s ohledem na automatizované dopravní kontroly.

Nové předpisy se však týkají například mobilních telefonů nebo tabletů. Tresty za jejich používání při řízení budou znatelně přísnější.

Co se týče plánovaného zákazu zakrývat si tvář, týká se závojů a masek, které zakrývají „celý obličej nebo jeho podstatné části". Povoleny zůstávají pokrývky hlavy, jako jsou klobouky, čepice nebo šátky, které nechávají obličej odhalený, stejně jako třeba masopustní líčidla nebo sluneční brýle.

V Německu dosud nebylo zakázáno například nošení burek a nikábů, tedy oděvů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči. Pro jejich zákaz nošení na veřejnosti se ale už vyslovila německá kancléřka Angela Merkelová a v květnu byl schválen zákon, který to zapovídá německým úřednicím a členkám armády.

Reklama

Doporučované