Hlavní obsah

Německo zažilo první vraždu kvůli covidovým opatřením

Foto: Profimedia.cz

Před benzinovou stanici, kde byl student zastřelen, nosí pozůstalí květiny a svíčky.

Reklama

Ze zastřelení pokladníka na německé benzinové stanici je podezřelý muž, který podle vyšetřovatelů patří k popíračům covidu-19 a skalním podporovatelům krajní pravice. Spoušť zmáčkl po hádce kvůli nošení roušek.

Článek

Podezřelý muž, známý pod jménem Mario N, si chtěl v sobotu koupit na benzinové stanici ve městě Idar-Oberstein pivo. Dvacetiletý student, který na místě pracoval jako pokladní, ho ovšem odmítl obsloužit, protože na sobě neměl roušku. Muž tedy odešel. Za hodinu a půl se vrátil zpátky, tentokrát s nasazenou rouškou. Zanedlouho se ovšem dostal do další rozepře, sundal si roušku a pokladníka střelil do hlavy.

Jedná se o první případ zabíjení souvisejícího s německými koronavirovými pravidly, podotkl server BBC. Vyšetřovatelé věří, že devětačtyřicetiletý podezřelý muž patří mezi podporovatele krajní pravice a vyznavače konspiračních teorií týkajících se covidu-19.

Ke střelbě došlo jen několik dní před nedělními volbami do německého parlamentu. Šokovaná společnost událost odsoudila. Taktéž kancléřka Angela Merkelová, která čin označila za „ohavný“. Své pohoršení vyjádřili také všichni tři hlavní kandidáti usilující o post kancléře. „Jako společnost se musíme odhodlaně postavit proti nenávisti,“ řekl Olaf Scholz, který má podle průzkumů největší šanci Merkelovou nahradit.

Analytici mezitím prohlédli podezřelého profil na sociálních sítích. Zjistili, že na nich šíří příspěvky popírající klimatickou změnu, vyznává podporu krajně pravicové straně Alternativa pro Německo a hlásá „Těším se na další válku“.

Zastřelení pokladníka podle německých médií sklidilo úspěch v chatovacích skupinách podporovatelů krajní pravice a konspirátorů. „O jednoho parazita méně,“ napsal jeden z nich s důrazem na to, že obětí byl student. Další chápal útok jako přirozený krok v boji proti „diktatuře Angely Merkelové“, uvedl web Tagesspiegel.

Podle Stephana Kramera, který je šéfem domácí rozvědky ve spolkovém státě Durynsko, došlo v poslední době k pozoruhodnému nárůstu agresivity v každodenním životě. „Eskalace pravicových konspiračních fantazií mezi obyvateli, kteří jsou agresivní a náchylní k násilí, je zjevná už měsíce,“ řekl Kramer.

Monitorovací centrum CeMAS uvedlo, že vyznavači konspiračních teorií se v průběhu pandemie stali aktivnějšími. Začali napadat novináře, pořádat protesty a vyhrožovat doktorům zapojeným do očkovacích kampaní.

Reklama

Související témata:

Doporučované