Hlavní obsah

Německo zpřísňuje postup vůči migrantům. Úřady jim mohou kontrolovat telefony

Německo bude migrantům kontrolovat telefony.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

O nových pravomocích úřadů rozhodl Spolkový sněm. Opatřením se má posílit bezpečnost v zemi.

Článek

Německý spolkový úřad pro migraci a uprchlíky dostane pravomoc kontrolovat telefony a SIM karty běžencům. Bude tak ověřovat jejich totožnost.

Úřady budou moci mobilní telefony a další datové nosiče prověřovat, jen když nebudou mít jinou možnost, jak totožnost uprchlíků zjistit. Ministr vnitra Thomas de Maiziére už dříve vyjádřil přesvědčení, že jde o přiměřené opatření, a nikoli o nepřijatelný zásah do soukromí, jak tvrdila například opoziční strana Levice.

Během posledních dvou let do Německa přišlo téměř 1,2 milionu uprchlíků. Ti s sebou často nemají doklady, mobilní telefon však vlastní většina z nich. Poměrně jednoduše se tak kontrolou dají získat informace o identitě běžence.

Nová norma počítá také s tím, že bude jednodušší brát uprchlíky do vazby před vyhoštěním. Jde o případy, kdy migranti mohou představovat výrazné nebezpečí pro život a zdraví ostatních nebo pro vnitřní bezpečnost. Odmítnutým žadatelům o azyl, kteří lhali o své identitě, bude zase možné nařídit pobyt na určitém místě nebo v určité oblasti.

Na konci ledna bylo v Německu přes 213 000 migrantů, kteří se měli z různých důvodů vrátit do země původu. Až tři čtvrtiny z nich však nemusí vycestovat ihned. Do země původu se nedaří úspěšně vracet ani ty, kteří mají opustit Německo okamžitě.

Reklama

Související témata:

Doporučované