Hlavní obsah

Německo zřejmě čekají předčasné volby, Merkelová bojuje o svou politickou budoucnost

Rozhovor se zpravodajem a komentátorem Seznam Zpráv Jiřím Hoškem o současné situaci v Německu.

 

Reklama

Rozhovory o nové německé vládě v noci na dnešek ztroskotaly. Více než čtyřtýdenní vyjednávání s konzervativní unií CDU/CSU a Zelenými se kvůli přetrvávajícím neshodám rozhodla ukončit FDP.

Článek

Německo pravděpodobně čekají předčasné volby. Konec povolebního vyjednávání o nové vládě oznámil v neděli v noci šéf FDP Christian Lindner. Koalice konzervativní unie CDU/CSU se Zelenými a FDP byla jediná, která v Německu připadala v úvahu, protože SPD účast na vládě odmítla. Merkelová podle listu Der Spiegel nyní bojuje o politické přežití.

Jednání o nové vládě v Německu ztroskotalaVideo: AP

Podle šéfa svobodných demokratů Christiana Lindnera strany nenašly společnou představu o modernizaci země ani dostatečnou vzájemnou důvěru. „Je lepší nevládnout než vládnout špatně,” nechal se slyšet obklopen svými spolustraníky.

Koaliční námluvy ztroskotaly kvůli přetrvávajícím neshodám, z nichž největší podle dostupných informací panovaly v otázkách migrace a ochrany klimatu. Z kuloárních informací vyplývá, že FDP například u migrace výrazně přitvrdila svůj postoj, čímž podle některých zablokovala možnou dohodu v této otázce.

I přes dosavadní kategorický postoj SPD pozorovatelé očekávají, že se je nyní pokusí oslovit kancléřka a šéfka CDU Angela Merkelová a přemluvit k pokračování dosavadní vládní spolupráce. Pokud se jí to nepodaří, existuje ještě teoretická možnost vzniku menšinové vlády, s níž ale nikdo nepočítá. V dějinách spolkové republiky žádná taková vláda dosud nevznikla.

„Myslíme si, že jsme byli na cestě, na níž jsme mohli dosáhnout shody,” reagovala na krach rozhovorů dosavadní kancléřka a předsedkyně CDU Angela Merkelová. Kancléřka by podle pozorovatelů nemusela v pravděpodobných předběžných volbách znovu na svůj současný post kandidovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované