Hlavní obsah
Online

Německo nezařadilo mezi rizikové dva české kraje, výjimku mají i pendleři

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Německo dnes nezařadilo celou Českou republiku jako epidemicky rizikovou oblast, mimo seznam zůstanou Ústecký a Moravskoslezský kraj. „Rozhodnutí Německa ohledně cestování je nakonec mírnější a s některými výjimkami, o které jsme usilovali. Riziková nebude celá ČR, bezpečné nadále zůstávají Ústecký a Moravskoslezský kraj. Obavy nemusí mít pendleři a lidé vracející se domů (tranzit),“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček.

- Německo za poslední den zaznamenalo na svém území 1769 nových pozitivních nálezů na koronavirus. Jedná se o mírný pokles oproti předchozímu dni. Země stále registruje nižší denní nárůsty než Česká republika s asi osmkrát menším počtem obyvatel, jež za úterý zaznamenala 2394 nálezů na SARS-CoV-2.

- Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se chystá ohlásit zpřísnění podmínek pro urychlené povolení vakcín proti koronaviru. Nová pravidla zřejmě znemožní povolení nové očkovací látky do listopadových prezidentských voleb, jak slibuje Američanům prezident Donald Trump. FDA se snaží obnovit ochabující důvěru Američanů k očkování.

- Spojené státy jsou co do počtu absolutního počtu nakažených i mrtvých nejvíce zasaženou zemí světa. Koronavirem se tam do nynějška infikovalo 6,86 milionu lidí, z nich 200 000 zemřelo.

- Počet potvrzených případů nákazy koronavirem se ve světě blíží 31,5 milionu. Zemřelo přes 968 tisíc lidí. Uvádí to Univerzita Johnse Hopkinse (JHU).

  • Francie má potřetí během šesti dnů přes 13 000 nově nakažených

    Francie potřetí během šesti dnů eviduje více než 13 000 nových případů nákazy koronavirem během 24 hodin. Ministerstvo zdravotnictví dnes podle agentury Reuters informovalo, že testy v zemi za poslední den koronavirovou infekci nově prokázaly u 13 072 lidí, 43 zemřelo. Úřady zpřísňují opatření, nejvyšší stupeň varování nově platí pro přístavní město Marseille a ostrov Guadaloupe.

  • I přes stabilní nárůst případů Belgie zmírní některá opatření

    Přestože případy koronaviru v Belgii stále přibývají, premiérka Sophie Wilmésová dnes oznámila mírné rozvolnění některých protikoronavirových pravidel. To se má týkat například nošení roušek, které již nebude povinné ve venkovních prostorách. Zkrátit se má také karanténa pro ty, co přišli do styku s nakaženým, informuje agentura Reuters.

    Belgie, v níž sídlí instituce Evropské unie i NATO, zavedla kvůli koronaviru omezení pohybu 18. března, připomíná Reuters. Od začátku pandemie zde zemřelo přes 9950 pacientů s covidem-19, a 11milionová Belgie se tak vzhledem k počtu obyvatel řadí k jedné z nejpostiženějších zemí světa.

  • Čaputová: Už nebudeme žít jako dosud, potřebujeme globální soucit

    Kvůli pandemii koronavirové infekce už nikdy nebudeme moci žít jako dosud. Prohlásila to dnes na zasedání Valného shromáždění OSN slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Svět nyní podle ní nesmí dovolit, aby se z vývoje a výroby očkovací látky stala další globální soutěž – potřebuje „skutečnou globalizaci soucitu“. Za největší hrozbu pro budoucnost však Čaputová označila změnu klimatu.

    Slovenská prezidentka prohlásila, že vznik OSN před 75 lety podnítila myšlenka převahy přínosů spolupráce nad sobectvím a konfliktem. „Dnes, víc než kdykoli předtím, naléhavě potřebujeme, aby se tato myšlenka stala realitou,“ prohlásila Čaputová s poukazem na pandemii covidu-19, jejíž konec prý je v nedohlednu. „Už dnes jsme se však poučili: nikdy nebudeme moci žít stejně jako předtím,“ řekla Čaputová, která na všeobecné rozpravě 75. zasedání Valného shromáždění OSN prostřednictvím videoposelství vystoupila jako 51. řečník – a zároveň jako první žena.

  • Španělsko hlásí 11 289 nově nakažených a 130 dalších úmrtí

    Ve Španělsku přibylo 11 289 nakažených koronavirem SARS-CoV-2, čímž se počet nakažených v této zemi od počátku pandemie přiblížil 700 000. Nejvíce případů se opět potvrdilo v madridském regionu, jehož vedení dnes oznámilo, že ve čtvrtek požádá španělskou vládu o vojáky, kteří mají pomáhat mimo jiné s testováním, a policisty, kteří budou kontrolovat dodržování karantény platné už tři dny ve 37 okrscích madridské oblasti. Její vedení chce také najmout 300 lékařů z ostatních regionů, kteří pomáhali v Madridu už v první vlně na jaře.

  • Německo nezařadí na seznam rizikových oblastí Ústecký a Moravskoslezský kraj

    Německo dnes nezařadí celou Českou republiku jako epidemicky rizikovou oblast, mimo seznam zůstanou Ústecký a Moravskoslezský kraj. „Rozhodnutí Německa ohledně cestování je nakonec mírnější a s některými výjimkami, o které jsme usilovali. Riziková nebude celá ČR, bezpečné nadále zůstávají Ústecký a MS kraj. Obavy nemusí mít pendleři a lidé vracející se domů (tranzit),“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček.

  • V Británii za den přibylo 6178 potvrzených případů koronaviru

    Británie za uplynulých 24 hodin zaznamenala 6178 nových případů koronaviru a 37 úmrtí pacientů s covidem-19, informuje server BBC. Oproti předchozímu dni, kdy země ohlásila 4926 nových infekcí, jde asi o čtvrtinový nárůst. Svůj rekordní nárůst zaznamenalo Skotsko, kde testy za uplynulých 24 hodin prokázaly přítomnost koronaviru ve 486 případech, což je o 103 více než za předchozí den.

  • Řecko zavede od pondělí pro lety z ČR povinnost testů na covid-19

    Češi budou smět od pondělí do Řecka jen s negativním testem na covid-19, který nebude starší než 72 hodin. Řecká vláda na svých stránkách uvedla, že tuto povinnost zavede pro cestující leteckou dopravou z České republiky od 28. září. Na pozemních hranicích umožňuje Řecko vstup do země pouze s negativním testem pro cestující ze všech zemí už od 15. července, s výjimkou nutných důvodů.

    Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes na Twitteru uvedl, že se pokusí s řeckou stranou jednat minimálně o výjimkách pro již zaplacené zájezdy.

  • Německo zřejmě neoznačí celé Česko za rizikové. Dva kraje má ušetřit

  • Madrid žádá o pomoc s najímáním zahraničních lékařů

    Úřady v madridském regionu požádaly o pomoc při najímání stovek zahraničních lékařů a posílení policie, protože s přibývajícími případy mají stále větší problémy udržovat opatření kvůli pandemii koronaviru. Tento region je ve Španělsku nejvíce zasažen druhou vlnou, opatření se týkají více než 850 000 lidí.

    Ignacio Aguado, vicepremiér regionální vlády, novinářům řekl, že region potřebuje asi 300 lékařů ze zemí mimo Evropskou unii, kteří pomáhali v první vlně pandemie, ale kvůli složitým pravidlům a předpisům je nelze okamžitě najmout. Požádal také španělskou vládu o dalších 222 policistů.

  • Izrael zaznamenal rekordní denní nárůst 6861 nakažených

    V Izraeli se nákaza koronavirem za uplynulý den potvrdila u 6861 lidí, což je nový rekord. Informovala o tom agentura AP, podle níž představitelé vlády jednají o možném zpřísnění celostátní karantény. Zhruba devítimilionový Izrael nyní má jedny z nejvyšších počtů případů infekce v přepočtu na obyvatele na světě. Nemocnice se mezitím blíží k naplnění svých kapacit. Nákaza se podle webu The Times of Israel dosud prokázala u 200 041 lidí, z nichž se 144 401 zotavilo a 1316 zemřelo. Ve vážném stavu je 634 pacientů s covidem-19.

  • Slovensko zvažuje zařadit mezi rizikové země Maďarsko a Rakousko

    Bratislava by měla do pátku rozhodnout, zda mezi rizikové země zařadí také Maďarsko a Rakousko, uvádí ČTK. Česko se dostalo do červené kategorie na slovenském seznamu již minulý pátek, což v praxi vedlo k omezením při cestování. Země také zvažuje zpřísnění karanténních opatření, ministr zdravotnictví Marek Krajčí naznačil například možnost omezení počtu lidí na hromadných akcích. „Když pětinásobně snížíte počet lidí na akci, pětadvacetinásobně zvýšíte jejich ochranu,“ řekl ministr novinářům.

  • Německý ministr zahraničí Maas je v karanténě

    Německý ministr zahraničí Heiko Maas se musel odebrat do karantény kvůli nakažení jednoho ze členů své ochranky koronavirem. První test na nemoc covid-19 byl dnes u šéfa diplomacie negativní, informoval politikův úřad. Nyní se podle agentury DPA zjišťuje, zda se mohly nakazit i další osoby a jaká opatření bude případně nutné přijmout.

  • Sportovci mimo Japonsko budou potřebovat pro účast na OH negativní test

    Organizátoři odložených letních OH v Tokiu ve středu oznámili, že všichni účastníci této akce mimo domácí sportovce budou muset předložit před vstupem do země negativní test na covid-19, uvádí The Guardian.

  • Nizozemsko hlásí denní rekord v počtu nakažených

    Za posledních 24 hodin přibylo v Nizozemsku 2357 nových případů nákazy covid-19, informuje The Guardian. Země celkem eviduje 100 597 nakažených, premiér Mark Rutte vyzval občany země ke spolupráci a dodržování proticovidových opatření.

  • Německo počítá s rozpočtovým schodkem 96 miliard eur

    Německo pro příští rok kvůli koronavirové krizi počítá s rozpočtovým schodkem 96,2 miliardy eur (2,6 bilionu korun). Příslušný návrh ministra Olafa Scholze ve středu schválila německá vláda. Za dluhovou brzdu tak Německo, které bylo v posledních letech zvyklé na přebytky, zatáhne v roce 2022. Do černých čísel se ale rozpočet nevrátí ani do roku 2024, kdy Scholz hovoří o schodku pět miliard eur (135 miliard korun).

    Německo mělo vyrovnané či přebytkové rozpočty od roku 2014, kdy se toho podařilo dosáhnout poprvé od roku 1969. Vyrovnané hospodaření Německo původně plánovalo i na letošek a ve výhledu také pro nadcházející roky.

  • USA zpřísní podmínky pro schválení vakcíny, před volbami nejspíš nebude

    Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se chystá ohlásit zpřísnění podmínek pro urychlené povolení vakcín proti koronaviru. Jak napsal list The Washington Post, nová pravidla zřejmě znemožní povolení nové očkovací látky do listopadových prezidentských voleb, jak slibuje Američanům prezident Donald Trump. Washingtonský list uvádí, že se FDA snaží obnovit ochabující důvěru Američanů k očkování.

    Podle průzkumu společnosti Pew Research Center bylo v květnu ochotno nechat se očkovat 72 procent lidí, nyní je to 50 procent. Podle centra se na tom podepisuje politizace tématu.

    FDA by mohl nové podmínky pro povolení vakcíny zveřejnit tento týden.

  • Slovensko hlásí nový rekord, poprvé přes 300 nakažených

    Slovensko v úterý zaznamenalo rekordní denní přírůstek potvrzených nových případů nákazy koronavirem od propuknutí pandemie nemoci covid-19, přibylo 338 infikovaných. Informovalo o tom Národní centrum zdravotnických informací. V zemi, která má téměř 5,5 milionu obyvatel, tak denní nárůst počtu nově zjištěných nakažených poprvé přesáhl hranici 300 osob.

  • Německo nechce uzavřené hranice, pendleři se možná budou testovat

    Německo, které ve středu zřejmě označí celou Českou republiku za epidemicky rizikovou oblast, nestojí o uzavření hranic. V rozhovoru s televizí ZDF to prohlásil šéf úřadu německé kancléřky Helge Braun a stejný názor má i Richard Brunner z německé Obchodní a hospodářské komory (IHK). Brunner považuje české pendlery za důležité a jako možnou cestu k zachování výjimky, která pro dojíždějící za prací stále platí, vidí jejich častější testování na koronavirus.

    Po zařazení Česka na německý seznam rizikových oblastí bude platit pro vstup do Německa povinnost předložit negativní test na koronavirus nebo nastoupit do karantény a rozboru se podrobit v Německu. Od 1. října se podmínky změní a karanténa bude vyžadována plošně, ukončit ji bude možné až negativním testem po pěti dnech izolace. Dosud výjimky z těchto povinností platí pro pendlery bez příznaků nemoci covid-19, řidiče kamionů či pro průjezd Německem.

    Jak přesně budou výjimky vypadat po 1. říjnu, zatím není zcela jasné.

  • Rusko hlásí dalších 6 215 nakažených

    V Rusku pokračuje mírné zvyšování denních přírůstků nákazy koronavirem, které se již pátý den po sobě drží nad hranicí 6 000. Vyplývá to ze středečních údajů operativního štábu pro boj proti šíření koronavirové infekce, podle něhož za úterý přibylo 6 431 infikovaných. V sobotu testy potvrdily 6 148 nově nakažených, v neděli 6 196 a v pondělí 6 215.

    S nemocí covid-19 za uplynulých 24 hodin podle štábu zemřelo 150 pacientů, což je sice o deset méně než v pondělí, ale stále více než dvojnásobek 71 úmrtí z neděle. Od začátku pandemie se v zemi přibližně se 146 miliony obyvatel nakazilo 1 122 241 lidí, z toho 19 799 nákaze podlehlo.

  • Maďarsko povolí účast více než 20 tisíc fanoušků na fotbalovém zápase

    Maďarsko povolí pod podmínkou nošení roušek a testů na covid-19 účast více než dvaceti tisíc fanoušků na fotbalovém utkání Bayernu Mnichov a španělské Sevilly. To se má konat ve čtvrtek v Puskás Aréně v Budapešti.

    Informaci přinesl server Bloomberg.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy