Hlavní obsah

Německo zvažuje testy na určení věku migrantů

Německo plánuje testy na určení věku migrantůVideo: AP

 

Reklama

V Německu se znovu otevřela diskuze o zavedení zdravotních testů mladých migrantů, které by pomohly určit jejich věk. Podle místní lékařské komory je to neetické.

Článek

Proti zavádění testů na určení věku migrantů se staví řada lékařů, podle nichž by byly nejen příliš drahé, ale také protizákonné. Nové kolo debaty se rozvinulo po útoku patnáctiletého Afghánce. Ten minulý týden na západě spolkové republiky ubodal stejně starou dívku, s níž dříve chodil. Otec oběti posléze vyjádřil přesvědčení, že je Afghánec o poznání starší. Přezkoumání jeho věku by tak mohlo mít dopad na případnou výši trestu. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann proto požaduje, aby bylo možné lékařsky prověřovat věk u všech příchozích běženců, u kterých není zjevné, zda jsou dětmi.

Pro lékařský přezkum věku se vyslovil i místopředseda CDU Thomas Strobl, a proti není ani expert SPD na zdravotnictví Karl Lauterbach.

Lékaři však zastávají jiný názor. „Vyšetření jsou náročná, drahá a provází je velká nejistota,“ řekl listu Süddeutsche Zeitung prezident spolkové lékařské komory Frank Ulrich Montgomery. Ani lékařské, ani psychologické testy podle něj nemohou přesně určit věk migrantů, a proto povinný test tohoto typu odmítá.

Kdyby se testy dělaly u každého uprchlíka, šlo by podle Montgomeryho navíc o přílišný zásah do osobní sféry. „Rentgen bez lékařského důvodu je zásah do nedotknutelnosti těla,“ je přesvědčen. Právě rentgen zápěstí je jednou z metod, která se k určení věku nejčastěji používá. Podle Montgomeryho ale současná pravidla ochrany před zářením takový test umožňují jen v rámci trestního řízení.

Testy, jejichž součástí je také kontrola pohlavních orgánů, kritizují i sdružení dětských psychologů. Přesto je spolkové země Berlín a Hamburk už několik let dělají. Při testech se uprchlíkům rentgenují ruce a hruď, měří výška, váha nebo pohlavní orgány. Jedno takové vyšetření v Berlíně přijde v přepočtu na 38 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované