Hlavní obsah

Německo zvažuje vyřazení Česka ze zeleného seznamu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Německo uvažuje o vyřazení Česka ze seznamu bezpečných zemí.

Článek

Německo podle náměstka ministra zahraničí Martina Smolka uvažuje o vyřazení Česka ze svého zeleného seznamu. Uvedl to v Ranním Interview Radiožurnálu.

„Máme zatím s ohledem na nárůst v posledních několika málo dnech informaci z Německa, že tam zvažují, že by buď celou Českou republiku, nebo Prahu dali do nějakého režimu, kdy by byla potřeba pětidenní karanténa, případně v kombinaci s testem,“ prohlásil Smolek.

Zvýšenou pozornost, kterou německé úřady situaci v Česku věnují, potvrdil Seznam Zprávám i velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

„Mohu jen potvrdit, že Němci sledují ČR a zejména Prahu podobně pečlivě jako oblasti, kde dochází k nárůstu počtu nakažených. Pravidlo při spouštění restrikcí je poměrně univerzální - 50 nakažených na 100 000 obyvatel funkční oblasti za 7 dní. V případě Prahy by to bylo asi 500 nakažených za týden. Pokud by se toto číslo naplnilo, není ještě automatické, že dojde k zařazení do rizikové oblasti, ale je to pravděpodobné. Řada významných evropských oblastí již takto v Německu klasifikována je či byla. Příkladem budiž Brusel. Doufám, že nebude působit jako šíření zbytečných obav, že toto je třeba mít na paměti při plánování programu pro nejbližší dny a možné cesty do Německa,“ uvedl pro Seznam Zprávy velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Reklama

Doporučované