Hlavní obsah

Německý Amazon jde na černý pátek do stávky. Odbory chtějí vyšší platy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pracovníci sedmi skladů společnosti Amazon v Německu půjdou během zítřejšího černého pátku do stávky. Odborový svaz Verdi pro ně požaduje vyšší platy a lepší ochranu před covidem-19.

Článek

Odborový svaz Verdi vyzval pracovníky sedmi německých skladů společnosti Amazon k třídenní stávce, která by ochromila největší e-shop světa právě v době marketingových žní zvaných Black Friday a Cyber Monday. Informovala o tom agentura Reuters.

Odborový svaz se sídlem v Berlíně žádá od amerického internetového obchodu, pro který představuje Německo druhý největší trh po USA, lepší platy a pracovní podmínky pro zaměstnance.

Společnost Amazon zaznamenala během pandemie covidu-19 obrovský nárůst prodejů. V důsledku opatření proti šíření viru totiž začali spotřebitelé v mnohem větší míře nakupovat online. Tuto skutečnost musí podle svazu Verdi Amazon zohlednit ve výši platů. Také je prý potřeba napravit nedostatečnou ochranu zaměstnanců proti šíření covidu-19.

Odborový svaz Verdi organizuje stávky v německé odnoži Amazonu už od roku 2013. Poslední z nich se odehrála minulý měsíc během každoroční dvoudenní marketingové akce s názvem Prime Day.

Během poslední stávky jeden z mluvčích německého Amazonu uvedl, že firma nabízí svým zaměstnancům „vynikající“ platy s výhodami a pracovními podmínkami srovnatelnými s těmi, které nabízejí ostatní velcí zaměstnavatelé.

Amazon čelí tlaku i ve Francii. Minulý týden se jeho tamní odnož rozhodla odložit akci černý pátek, která se každoročně koná po americkém Dni díkůvzdání, na 6. prosince. Vyhověla tak výzvě francouzské vlády k pomoci menším obchodům zavřeným do 1. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované