Hlavní obsah

Německý armádní poradce sbíral citlivé informace pro íránskou rozvědku

Foto: Flicker.com/MarcoVerchProfessionalPhotographerandSpeaker

V Německu operují především íránští, ruští a čínští agenti.

Reklama

Muž s afghánskými kořeny pracoval pro Bundeswehr jako kulturní poradce a překladatel. Ve skutečnosti byl však nastrčeným špionem, který sbíral pro íránské zpravodajské služby tajné informace.

Článek

V době napjatých americko-íránských vztahů začíná v Německu zvláště třaskavý soudní proces. Jako obviněný v něm figuruje jednapadesátiletý Abdul, který v minulosti pracoval pro německou armádu.

Během své práce měl dle obžaloby zasílat státní tajemství íránským tajným službám. Dopaden byl loni v lednu, píše německý The Local.

Seznam Abdulových prohřešků čítá 18 případů. Muž je obviněný ze zrady a ze zneužívání státních tajemství. Za přečiny mu hrozí nejméně 15 let vězení. Před soudem stanula také jeho žena Asiea, která je souzena za napomáhání těžkému zločinu, té hrozí 11 let za mřížemi.

Dvouletý hon na špiona

V roce 2017 dostala německá kontrarozvědka (MAD) echo, že se mezi členy Bundeswehru skrývá špeh. Varování přišlo „od přátelské tajné služby“, která Němce upozornila, že má Írán ve vojenském resortu informátora.

Podezření brzy přišlo právě na Abdula. MAD zaregistrovala, že jeho cesty do určitých evropských měst se až příliš nápadně překrývají s těmi, které vykonává některý ze zástupců íránských tajných služeb.

Aby mohli němečtí agenti podezření potvrdit, podstrčili Abdulovi falešné dokumenty, které na oko obsahovaly velmi citlivé a konkrétní informace.

Pak MAD už jen sledovala, jak se Abdul pokouší smluvit schůzku s íránským kontaktem.

Der Spiegel informoval, že Abdulova špiónská činnost zahrnovala například odposlouchávání telefonních hovorů. Podle týdeníku je nepravděpodobné, že by Abdul získal přístup k informacím o pohybu německých jednotek v Afghánistánu.

Tak či tak, je celý případ pro Bundeswehr nepříjemný i pro to, že zájemci o práci v armádě prochází přísnými testy, při kterých se mimo jiné zjišťuje jejich původ.

Podle německých služeb jsou v Německu kromě Íránu aktivní hlavně agenti Číny a Ruska.

Například v roce 2011 zatkli v Německu manželský pár, který v zemi sbíral citlivé informace pro ruské zpravodajské služby více než dvacet let.

Reklama

Doporučované