Hlavní obsah

Německý kanár rozpoutal bouři. Volá se po konci Löwa, řešení nabídl Özil

Foto: Profimedia.cz

Jak na drtivou prohru Německa se Španělskem reagovala fotbalová veřejnost?

Reklama

Německá reprezentace v úterním zápase Ligy národů podlehla Španělům hrozivým skóre 0:6. Fanoušci po drtivé prohře volají po odvolání trenéra Löwa. S řešením přispěchal v reprezentaci již dávno nechtěný záložník.

Článek

Porážka, jakou fotbalový národ nepamatuje. Naposledy schytala německá fotbalová reprezentace podobný debakl před téměř 90 lety. Prohra 0:6 se Španělskem se tak velkým černým písmem zapíše do jinak úspěchy nabité německé fotbalové kroniky.

U řady velkých vítězství německého nároďáku přitom stál současný reprezentační trenér Joachim Löw. Jogi, jak se šedesátiletému kouči přezdívá, je součástí trenérského štábu německé reprezentace už od roku 2004, kdy dělal asistenta Jürgenu Klinsmannovi. O dva roky později již Die Mannschaft vedl on sám, což z něj dělá v současnosti vůbec nejdéle působícího trenéra národního týmu na světě.

Jenže ani tak není nesmrtelný, obzvláště po neúspěších z posledních dvou let. Löwova budoucnost na lavičce nároďáku se poprvé ve velkém začala řešit po propadáku na mistrovství světa v Rusku v roce 2018, kdy jeho tým nepostoupil ani ze skupiny.

Vedení reprezentace se ale za zkušeného kouče tehdy postavilo a řeklo, že mu důvěřuje. Joachim Löw se vzhledem k neúspěchu na světovém šampionátu rozhodl, že je pravý čas tým výrazně omladit a zbavit se starších hráčů.

Postupně tak z nominace vypouštěl stálé opory typu Thomase Müllera, Jérôma Boatenga nebo Matse Hummelse, což se, nutno říci, řadě fanoušků dvakrát nelíbilo. Právě na nich totiž stál úspěch národního týmu v předešlých letech.

Tah dát šanci mladší generaci ale Löwovi nevychází, demolice od Španělska budiž toho jasným důkazem. Německá fotbalová veřejnost tak ztratila trpělivost a po úterním debaklu opět volá po jeho odvolání a s tím spojeným návratem starých osvědčených opor.

Nejsou to ale jen fanoušci, kteří žádají rezignaci Joachima Löwa. K odvolání reprezentačního kouče ještě před odsunutým mistrovstvím Evropy vybízí i německá média. „Fotbalový svět je v absolutním šoku, Löw by měl rezignovat,“ zní titulek německého deníku Bild.

Průběh úterního zápasu se Španělskem nenechal chladným ani bývalého reprezentanta Mesuta Özila, který na sociálních sítích nabídl jednoduché řešení, jak z krize. „Je čas povolat zpět do národního týmu Jérôma Boatenga,“ prohlásil současný hráč Arsenalu, který má, vzhledem ke svému nulovému vytížení v Londýně, na sledování zápasů reprezentace dostatek času.

K Özilovi se pochopitelně přidala i řada dalších hráčů. Hlasitě výkon národního týmu kritizoval například bývalý reprezentant Bastian Schweinsteiger. „Sledování zápasu fyzicky bolelo. Německé národní mužstvo musí představovat určité hodnoty. A to jsem na hřišti neviděl,“ prohlásil bývalý německý záložník.

Jenže zatímco se na Löwa hrne kritika ze všech stran a volá se po jeho odvolání, vedení reprezentace má opačný názor. Cestě, kterou nastavil kouč, jenž tým v roce 2014 dovedl k zisku titulu mistra světa, věří a bude ho podporovat i nadále.

Foto: Profimedia.cz

Joachim Löw dovedl německý národní tým k zisku titulu mistra světa v roce 2014 po 24 letech.

„Joachimu Löwovi stále věříme, o tom není pochyb. Zápas se Španělskem na tom nic nemění. Musíme myslet s ohledem na budoucnost a důkladně zhodnotit každý zápas, na vrcholu výkonnosti chceme být hlavně na mistrovství Evropy příští rok,“ vyjádřil se k otázce budoucnosti Löwa u národního týmu jeho ředitel Oliver Bierhoff.

Již minulý týden na otázku ohledně budoucnosti současného reprezentačního trenéra odpovídal uznávaný německý novinář Raphael Honigstein. V nadsázce zmínil, že Löw by byl ještě před Eurem odvolaný jen v tom případě, kdyby Německo prohrálo poměrem 0:10. Po vysoké porážce se Španělskem tak svou odpověď na sociálních sítích rychle připomněl.

Reklama

Doporučované