Hlavní obsah

Německý parlament bude dražší o desítky milionů eur, „jamajskou“ koalici vítají Němci i čeští experti

V německém parlamentu nově zasedne rekordních 709 poslanců, provoz tak bude o 50 milionů eur ročně dražšíVideo: AP, Reuters

 

Reklama

V německém Spolkovém sněmu zasedne rekordní počet poslanců a náklady na jeho provoz se ročně zvýší o 50 milionů eur. Koalici politických stran, o jejímž vzniku se bude v Německu jednat, považuje za dobrou polovina Němců i čeští experti.

Článek

Nový německý parlament, v němž zasedne rekordních 709 poslanců, bude daňové poplatníky stát o zhruba 50 milionů eur ročně víc než ten dosavadní, který měl 630 členů. Náklady za čtyřleté funkční období tak stoupnou o přibližně 200 milionů eur (5,2 miliardy korun). Uvedl to dnes deník Bild.

Spolkový sněm nemá pevně stanovený počet poslanců a díky zvláštnostem německého volebního systému v něm pokaždé může být jiný počet křesel. Po letošních volbách jich je 709, čímž byl překonán i dosavadní rekord 672 z volebního období let 1994 až 1998.

Kvůli vysokému počtu poslanců stoupají i celkové náklady na diety, spolupracovníky, kancelářské potřeby nebo cesty zákonodárců. Svaz daňových poplatníků, ale i další proto hovoří o „XXL-parlamentu“ a požadují stanovení horní hranice počtu poslanců.

Volby v neděli opět vyhrála konzervativní strana CDU Angely Merkelové, oproti minulým volbám ale se ztrátou 65 křesel. Protiimigrační strana AfD naopak slavila úspěch se třetím nejlepším výsledkem. Stranou s druhým nejvyšším počtem hlasů se stala SPD sociálních demokratů.

V některých stranách výsledek voleb odhalil vnitřní pnutí. Předsedkyně protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová oznámila, že stranu opustí. Výzvám k odchodu čelí předseda CSU Horst Seehofer.

Německo nyní upírá zrak na sestavování vlády. Průzkum televize ARD ukázal, že 57 procent Němců považuje za dobrou koalici konzervativní unie CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených. Čeští analytici z Ústavu mezinárodních vztahů dnes v Praze řekli, že pokud v Německu vznikne tato koalice přezdívaná kvůli barvám jamajská, mohla by to být v evropské politice dobrá zpráva pro státy střední Evropy. FDP a bavorská CSU totiž budou odmítat federalizační tendence Evropské unie, s nimiž nesouhlasí i státy jako Česko a Slovensko.

Reklama

Související témata:

Doporučované