Hlavní obsah

Německý regulátor zatím neschválí ruský plynovod Nord Stream 2

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Německá vládní agentura dočasně pozastavuje proces schvalování přepravy plynu plynovodem Nord Stream 2. Provozovatel totiž musí být organizovaný podle německého práva, uvádí oficiální vyjádření agentury.

Článek

Proces schvalování německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 je dočasně pozastaven, německý regulační úřad projektu nyní povolení k provozu nedá. Požaduje, aby provozovatel nejprve upravil svou obchodní strukturu podle německého práva. Oznámila to v úterý německá Spolková agentura pro sítě, která certifikaci provádí. Provozovatel zatím plánuje založit ke správě potrubí v Německu dceřinou společnost, což podle úřadu není dostačující řešení.

Plynovod Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Plynovod je už hotov, k zahájení provozu ale ještě potřebuje získat v Německu certifikát. Země má na certifikaci plynovodu čas do začátku ledna.

Bez schválení úřadu dodávky plynovodem Nord Stream 2 na německý trh nesmějí. Dodavateli by hrozila pokuta.

Podle směrnice Evropské unie musí být provoz potrubí a distribuce plynu od sebe dostatečně odděleny. Švýcarská společnost Nord Stream 2 AG, za kterou stojí ruská plynárenská společnost Gazprom, se podle Spolkové agentury pro sítě rozhodla založit podle německého práva dceřinou společnost pouze pro německou část plynovodu. Ta by se měla stát vlastníkem německé části potrubí a provozovat ji.

Úřad v úterý ale uvedl, že schvalovací proces pozastavuje, dokud nebude dokončen převod základních aktiv a lidských zdrojů na dceřinou firmu. Až se tak stane, může schvalování pokračovat. Čas na to ale v lednu vyprší.

I pokud dá Spolková agentura pro sítě projektu zelenou, může trvat až další čtyři měsíce, než se k němu vyjádří Evropská komise, uvedla agentura DPA. Poté bude mít německá síťová agentura další dva měsíce na konečné rozhodnutí, zda projekt schválí. Rozhodnutí se teoreticky může lišit od názoru Komise. Pak by Německu hrozila žaloba u Soudního dvora Evropské unie. Následně by bylo na lucemburských soudcích, aby rozhodli, zda je rozhodnutí německého úřadu o certifikaci v souladu s právem EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované