Hlavní obsah

V Praze se dá koupit Hitler-gumák, podivil se diplomat. A už to řeší Hamáček

O suvenýrech s Adolfem Hitlerem natáčel reportér Seznamu Janek Rubeš už před lety, připomeňte si jeho reportáž.Video: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Královská cesta nabízí různé věci. Thajské masáže, desítky stánků s trdelníkem, matrjošky s Donaldem Trumpem ale mnoho let například i masky Adolfa Hitlera. Teď na to upozornil na Twitteru německý ambasador. A věci dostaly spád.

Článek

Na tento fakt jsme v našich reportážích upozorňovali již mnohokrát, ale teď okolo obchodu prošel i německý velvyslanec a fotografii masky Adolfa Hitlera umístil na svůj twitter. Mezi českými zákonodárci to vyvolalo poprask.

Na tweet velvyslance okamžitě reagovali i čeští poslanci. Lidovec Jan Bartošek označil věc za nepřijatelnou a osobně i na Twitteru vyzval ministra vnitra Jana Hamáčka, aby věc řešil. Hamáček tvrdí, že věci se již věnuje policie.

Nakonec se do věci vložil skrz twitter i izraelský velvyslanec Daniel Meron, který označil prodej podobných předmětů za urážku přeživších holokaustu.

Že se policie suvenýrům s Hitlerem věnuje, potvrdila i policejní mluvčí Eva Kropáčová – policisté teď podle ní zjišťují, zda se jedná o trestný čin. Na opakovaný dotaz, zda se tak děje až na základě zpozornění velvyslance, nedokázala mluvčí odpovědět. „Neměli bychom to komunikovat,“ řekla pouze.

Nejde přitom o první podobný případ, který policistům na stole přistál. Hrníčky s Adolfem Hitlerem lze zakoupit i v prodejnách Naše Vojsko, například na pražském Andělu.

K prodeji těchto předmětů se již před 2 lety vyjádřila i Federace židovských obcí v Praze: „Federace židovských obcí, Institut Terezínské iniciativy, Židovské muzeum v Praze a Židovská obec v Praze vyjadřují rozhodný nesouhlas s nabídkou triček a hrnků s portrétem Adolfa Hitlera v e-shopu nakladatelství Naše vojsko.” Celé prohlášení z února 2017 zde.

Tehdy ale policie podle vyjádření pro iRozhlas neshledala nic protiprávního. „Ve věci nebylo prokázáno, že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků na hrnky a trička, bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti,“ uvedl ve vyjádření pro iRozhlas mluvčí policie Jan Daněk.

Reklama

Doporučované