Hlavní obsah

Němečtí plavčíci upozorňují, že narůstá počet utopených dětí kvůli nepozornosti rodičů

Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Článek

V Německu roste počet utonulých dětí. Podle Německého svazu plavčíků (DLRG) to souvisí s posedlostí jejich rodičů mobilními telefony. Společnost tak vyzvala rodiče ke zvýšené pozornosti během rekreace u vody. Podle listu The Guardian se v Německu letos utopilo více než 300 lidí.

„Příliš málo rodičů a prarodičů se řídí radou: Jakmile je vaše dítě nebo vnouče ve vodě, odložte svůj chytrý telefon,” uvedl mluvčí DLRG Achim Wiese. Podle něj většina rodičů a prarodičů považuje veřejné bazény za mateřskou školku a na děti nedávají pozor. V minulosti podle Wiese rodiče i prarodiče trávili s dětmi ve vodě více času. Nyní tráví většinu času se svými telefony a nevnímají okolí. 

Organizace mimo jiné viní školy, že nenabízejí povinné lekce plavání už od útlého věku. Mezi utonulými je podle listu více než 20 dětí mladších 15 let a 40 mladých žen a mužů ve věku mezi 16 a 25 lety. V nebezpečí jsou i starší lidé, kteří plavou příliš daleko od břehů, varují odborníci.

Německý plavecký svaz (DSV) varoval, že kvůli nedostatečné státní podpoře plaveckých kurzů se z Německa může stát země neplavců. Lidé totiž podle zástupce svazu Axela Dietricha často nevědí, jak se ve vodě chovat.

Reklama

Doporučované