Hlavní obsah

Němečtí poslanci navrhují daň z online nákupů. Chtějí zachránit centra měst

Foto: William Potter, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

Dolní komora německého parlamentu, Spolkový sněm, navrhuje zavedení daně na online nákupy. Smyslem je podpořit maloobchodníky, kteří kvůli koronavirové pandemii přišli o možnost podnikání.

Článek

Podle návrhu by měl být zdaněn každý dodaný balíček. Vybrané prostředky by následně měly směřovat k maloobchodníkům operujícím v kamenných obchodech. O plánu poslanců informoval web Deutsche Welle.

„S příjmy z této daně se online maloobchod bude podílet na nákladech na komunální infrastrukturu, kterou používá. Tím se eliminuje nerovnováha ve vztahu k tradičnímu maloobchodu, který již dnes do rozpočtu pomocí daní významně přispívá. Vybrané prostředky budou proto naplno použity na posílení rozmanitého maloobchodu v městských centrech, žádné nezůstanou ve federální pokladně,“ uvádí se v návrhu.

Navrhovanou daň, která pobouřila německá obchodní sdružení, by stát vybíral přímo od maloobchodníků, kteří provozují své obchody na internetu. Platila by se daňovému úřadu.

Zda by kvůli nové dani zboží objednané online zdražilo, není podle webu Deutsche Welle jasné.

Svaz německého maloobchodu (HDE) se však proti myšlence zdanění prodeje online zboží postavil.

„V souvislosti s mezinárodním obchodem jde především o spravedlivou soutěž. To nevyžaduje zavedení nové daně, ale především zlepšení kontrol, abychom zajistili správné dodržování našich předpisů o bezpečnosti výrobků a placení daní,“ uvedl pro Deutsche Welle výkonný ředitel HDE Stefan Genth.

„Daň by navíc zasáhla mnoho tuzemských online maloobchodníků, kteří jsou poctivými daňovými poplatníky. Daň by také příliš neposloužila zhruba třetině tradičních maloobchodníků, kteří kromě kamenného obchodu fungují rovněž online,“ dodal.

Začátkem tohoto měsíce německý ministr hospodářství Peter Altmaier varoval, že podpora firmám zasaženým pandemií nemůže pokračovat „do nekonečna“.

Německo ve středu výrazně zpřísnilo platná opatření proti šíření koronaviru. Zavřené tak jsou obchody neprodávající zboží denní potřeby. Lidé si tedy v kamenných prodejnách v těchto týdnech nekoupí boty, oblečení nebo televizi. Mnozí obchodníci však na dveřích zavřených obchodů zákazníky informují, že přijímají telefonické či internetové objednávky, zásilkové služby totiž stále fungují.

Podniky, které pandemie postihla natolik, že byly donuceny ukončit činnost, mají nárok na podporu ve výši až 75 % příjmů za listopad a prosinec 2019. Altmaier však podnikatele vyzval, aby se od ledna připravili na změny, a uvedl, že je mylné myslet si, že „stát může utrácet peníze neomezeně“.

Reklama

Doporučované