Hlavní obsah

Němečtí sociální demokraté se rozhodli vyjednávat o koalici s CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové

Německá SPD je pro vznik koalice s konzervativní unií kancléřky MerkelovéVideo: AP

 

Reklama

V SPD panují na pokračování velké koalice značně odlišné názory, což ukázalo i nedělní hlasování, v němž se pro zahájení koaličních rozhovorů vyslovilo 362 delegátů a proti nim 279.

Článek

Němečtí sociální demokraté zahájí koaliční rozhovory s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Po několikahodinových debatách o tom v neděli rozhodl jejich sjezd v porýnském Bonnu. Další velká koalice se tak zase o krok přiblížila. Vzniknout by podle nejčastějších odhadů mohla v březnu, jisté to ale ještě zdaleka není.

V SPD Martina Schulze panují na pokračování velké koalice značně odlišné názory, což ukázalo i nedělní hlasování, v němž se pro zahájení koaličních rozhovorů vyslovilo 362 delegátů a proti nim 279.

Vyjednávání o konkrétní podobě koaliční smlouvy by mělo začít v příštích dnech. Když SPD a CDU/CSU dospějí k dohodě, bude ji ještě muset schválit vnitrostranické referendum sociálních demokratů. Jeho souhlas je ale podle pozorovatelů nejistý, protože řadoví členové strany jsou k pokračování velké koalice ještě skeptičtější než delegáti, kteří hlasovali na sjezdu.

Reklama

Doporučované