Hlavní obsah

Němečtí sociální demokraté si zvolili nové šéfy. Ti už nechtějí vládnout s Merkelovou

Jiří Hošek komentuje vítězství nového předsednického dua.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Saskia Eskenová a Norbert Walter-Borjans. Tak se jmenuje nový předsednický tandem německé sociální demokracie. Poprvé v historii povedou SPD hned 2 předsedové – muž a žena. Oba politici jsou kritiky fungování vlády velké koalice SPD s křesťanskými demokraty. Jejich zvolení přiblížilo možnost konce současného kabinetu.

Článek

O nových partajních šéfech rozhodovala členská základna SPD čítající 425 000 osob. Do hlasování se nakonec zapojilo jen 54 procent členů. Předsednické duo ještě musí ve funkci potvrdit delegáti prosincového sjezdu SPD. To se ale považuje za pouhou formalitu.

Poslankyně z Bádenska-Württemberska Eskenová a bývalý ministr financí Severního-Porýní Vestfálska Walter-Borjans získali 53,06 procenta odevzdaných hlasů. Jejich vítězství se považuje za lehké překvapení. Finálové soupeře, ministra financí spolkové vlády Olafa Scholze a braniborskou političku Klaru Geywitzovou, totiž podporovala většina členů vedení SPD.

Eskenová s Walterem-Borjansem postavili svou kandidaturu na kritice „GroKo,” tedy vlády velké koalice. V ní se sociálním demokratům dlouhodobě příliš nedaří ani plnit programové cíle, ani „prodávat” vládní úspěchy.

Designovaní partajní předsedové nechtějí okamžitý odchod SPD z vlády. Rádi by ale vyjednali novou koaliční dohodu. Žádají zvýšení minimální mzdy na 12 eur a dodatečné miliardové investice do boje se změnami klimatu a infrastruktury. To ovšem CDU/CSU odcházející kancléřky Angely Merkelové odmítá.

Sociální demokraté by teoreticky o svém odchodu z vlády mohli rozhodnout už na zmiňovaném stranickém sjezdu. V roce 2020 by tak v Německu mohly následovat předčasné parlamentní volby a na přechodnou dobu nejspíš menšinová vláda CDU/CSU.

Reklama

Doporučované