Hlavní obsah

„Nemluví za křesťany“. V církvi sílí odpor proti Lipovské i kandidátovi SPD

Foto: Profimedia.cz

Hanu Lipovskou do Rady ČT navrhli biskupové. Postupně se však od ní zástupci české katolické církve čím dál více odvracejí.

Reklama

Hana Lipovská a Josef Nerušil podle zástupců katolických řeholí zneužívají a matou věřící. Pod otevřený dopis kardinálu Dukovi přibývají podpisy kněží, známých umělců nebo vědců.

Článek

V katolické církvi roste vlna nespokojenosti s dvojicí, která kandiduje ve sněmovních volbách za radikální strany a současně se veřejně hlásí k církvi.

Od ekonomky Hany Lipovské (za Volný blok) a pracovníka pražského arcibiskupství Josefa Nerušila (SPD) se už nepřímo distancoval předseda biskupské konference Jan Graubner. Tento týden se proti nim ještě důrazněji vymezili zástupci mnišských řádů a kongregací.

Kromě zneužívání křesťanských témat v politice jim vadí také vystupování obou kandidátů v mediálních radách. Lipovská je členkou Rady České televize a Nerušil sedí v Radě Českého rozhlasu.

„Jsme znepokojeni politickou angažovaností paní Lipovské a pana Nerušila ve prospěch radikálních politických uskupení Volný blok a SPD. Toto naše znepokojení je o to větší, že se ve svém působení zaštiťují některými křesťanskými hodnotami vytrženými z kontextu celkového křesťanského pohledu na svět. Tím dle našeho názoru křesťanství zneužívají a matou mnohé věřící, což nemůžeme přejít mlčením,“ uvádí se v prohlášení předsednictva Konference mužských a ženských řeholí.

Zástupci řádů zároveň Lipovskou a Nerušila vyzvali, aby se „jak v politice, tak Radách našich veřejnoprávních medií nespojovali s křesťanstvím a naší katolickou církví“.

Prohlášení ve středu veřejně podpořili některé známé církevní osobnosti, například plzeňský biskup Tomáš Holub nebo dominikánský teolog Benedikt Mohelník.

Současně sílí tlak na pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duku, jenž oba kandidáty donedávna podporoval.

Minulý týden byl zveřejněn otevřený dopis pětadvaceti osobností, které Duku vyzývají, aby se od Lipovské a Nerušila „jasně a jednoznačně distancoval“ a vyzval oba k odstoupení z mediálních rad.

Následně se začali podepisovat další, včetně kněží, jako jsou Marek Orko Vácha a Tomáš Halík, nebo známých lidí jako hudebník David Koller, režisérka a poslankyně Olga Sommerová nebo zpěvačka Hana Ulrychová.

„Nepojali jsme to jako petici. Lidé se na nás spontánně obracejí s tím, že také chtějí dopis podepsat,“ řekl Seznam Zprávám jeden z prvních signatářů filozof Václav Němec. Mezi více než 320 podepsanými je také bývalý Dukův tajemník z královéhradeckého biskupství Vojtěch Macek.

Duka zatím na dopis veřejně nereagoval. Podle mluvčího arcibiskupství Stanislava Zemana to plánuje v rozhovoru pro web Konzervativní noviny, který by měl vyjít ještě tento týden.

K výzvám se zatím podrobněji nevyjadřuje ani dvojice, které se týká. Lipovská v reakci na prohlášení šéfa biskupské konference Jana Graubnera uvedla, že se s ním neshoduje v názoru na EU (Lipovská prosazuje vystoupení z Unie kvůli ekonomickým důvodům).

Oprávněnost jejích podnětů proti současnému vedení České televize v čele s Petrem Dvořákem podle ní potvrdí policejní vyšetřování. „Extrémismus namířený proti Romům, proti Židům, proti komukoli je třeba ostře odsoudit,“ uvedla Lipovská v Rádiu Proglas.

V původní verzi textu byla uvedena chybná informace, že Josef Nerušil je členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Nerušil je členem Rady Českého rozhlasu.

Reklama

Doporučované