Hlavní obsah

Nemoc tajil a mezi operacemi točil. Herec Chadwick Boseman zemřel

Foto: Courtesy: Marvel Studios

Král Wakandy odešel. Chadwick Boseman podlehl rakovině ve svých 43 letech.

Reklama

Z chudých poměrů až do nejvyšších pater Hollywoodu. Svými rolemi oživil historii, píší truchlící o představiteli superhrdiny z filmu Black Panther.

Článek

Talentovaný herec, charismatický superhrdina, ale především velký bojovník. Tak svět vzpomíná na Chadwicka Bosemana, který ve 43 letech podlehl rakovině.

Chadwick se narodil jako nejmladší ze tří chlapců. Matka rodáků z Jižní Karolíny byla zdravotní sestrou, otec pracoval v textilní továrně. Jako kluk v prvních ročnících na střední škole Boseman napsal a představil hru o zastřelení basketbalového spoluhráče, která obrátila jeho život směrem k umění. Absolvoval Howard University, historickou černošskou školu ve Washingtonu, D.C. Během studia jedné školy nezahálel a zároveň se zapsal na British American Drama Academy v Oxfordu, kde se ponořil do herectví.

Foto: https://www.facebook.com/HowardU/

Na Chadwicka vzpomíná i univerzita: „S hlubokým zármutkem truchlíme nad ztrátou absolventa Chadwicka Bosemana, který dnes večer zemřel. Jeho neuvěřitelný talent bude navždy zvěčněn skrze jeho postavy a svou vlastní osobní cestou od studenta k superhrdinovi!“

Po přestěhování do New Yorku se stal Boseman součástí místní divadelní scény a začal brát vedlejší role v počinech jako Zákon a pořádek nebo Kriminálka New York. Přelomový okamžik přišel v roce 2013 s rolí Jackieho Robinsona, prvního černošského hráče Major League Baseball (MLB) ve filmu 42. Průlom do širokého podvědomí diváků udělal ale až rolí v marvelovce z roku 2016. Představitel krále T'Chally a ochránce fiktivního afrického státu ve filmu Kapitán Amerika: Občanská válka si pak vysloužil samostatný film, který lámal rekordy.

Jenže to už na scéně hrála prim jiná dějová linka. Chadwickovi diagnostikovali rakovinu tlustého střeva. O své nemoci nikdy veřejně nemluvil, podle jeho okolí ale zvládal léčbu v průběhu natáčení dalších snímků.

Téhož roku se objevil také ve snímku Avengers: Infinity War a o rok později v Avengers: Endgame. Prezident Marvel Studios již dříve oznámil, že druhý film ságy Black Panther by měl být uveden v kinech v květnu 2022.

Zpráva o smrti Chadwicka Bosemana zasáhla nejen filmový svět. Čtyřletý boj s rakovinou ukončil doma v kruhu své rodiny a manželkou po svém boku. Bylo mu 43 let.

„Chadwick, skutečný bojovník, to všechno vydržel a přinesl vám tolik filmů, které jste si tolik zamilovali,“ píše se v oficiálním prohlášení vydaném po jeho smrti. „Od Marshalla po Bratrstvo pěti, Ma Rainey's Black Bottom a několik dalších, to vše bylo natočeno během a mezi nesčetnými operacemi a chemoterapiemi.“ Role krále T'Chally je v prohlášení označena jako „pocta (Bosemanovy) kariéry“. „Jeho výkon ve filmu 42 obstojí ve zkoušce času a díky tomu se Jackieho příběh bude předávat dalším generacím diváků,“ napsal o Bosemanovi twitterový účet Major League Baseball.

Jako na šikovného studenta na něj vzpomíná i současný ředitel univerzity. „S hlubokým zármutkem truchlíme nad ztrátou absolventa Chadwicka Bosemana, který dnes večer zemřel. Jeho neuvěřitelný talent bude navždy zvěčněn skrze jeho postavy a svou vlastní osobní cestou od studenta k superhrdinovi!“

Ve svém prohlášení po Bosemanově smrti Martin Luther King III uvedl, že herec svými rolemi „oživil historii“. „Jako Black Panther byl pro mnohé také superhrdinou,“ napsal na Twitteru. „A navzdory svému čtyřletému boji s rakovinou se nevzdával a stále inspiroval. Bude nám chybět.“

Reklama

Doporučované