Hlavní obsah

Nemocnice a záchranky nestíhají. Tvrdší lockdown ale Blatný zatím nechce

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační fotografie.

Reklama

Některé nemocnice a záchranky hlásí, že jsou na maximální kapacitě, ministerstvo zdravotnictví však zatím zpřísňovat opatření nechce. Ministři se rozhodnou až v pondělí, kdy posoudí situaci a opatření v ostatních zemích Evropy.

Článek

Ve středu v Česku padl další rekord v počtu zachycených případů nákazy koronavirem. Pozitivních vyšlo 17 668 testů. Vláda proto navrhla prodloužit stávající opatření až do 22. ledna. Zpřísňovat však i přes rostoucí počty nakažených zatím nechce.

Situace ve zdravotnictví se přitom podle lékařů v nemocnicích a na záchranných službách postupně zhoršuje. Nemocnice v Královéhradeckém kraji už tento týden musely převážet některé pacienty do sousedních regionů.

Kraj se snaží vytvořit další lůžka, je to ale mimořádné náročné za situace, kdy jsou nemocnice personálně oslabené a navíc mají zvládat ještě testování a očkování. V nemocnicích v kraji chybí celkem 500 zdravotníků.

Desítky až stovky zaměstnanců chybí také moravskoslezským nemocnicím, kde vypomáhají dobrovolníci nebo armáda. V nemocnicích v Karlovarském kraji podle ČTK docházejí lůžka intenzivní péče, hejtman se s žádostí o možnou pomoc obrátil na představitele Bavorska a Saska.

Rekordy na záchrankách

Zdravotnické záchranné služby hlásí rekordní počty výjezdů, které zvyšují především covid pozitivní lidé, jimž se rapidně zhoršil zdravotní stav. „Za pondělních 24 hodin jich bylo v rámci Jihomoravského kraje 350, což je nejvyšší číslo v historii,“ uvedli záchranáři v Jihomoravském kraji. Přetíženost hlásí i další záchranky v republice, pacienti s méně naléhavou diagnózou musí čekat delší dobu.

Že by však jely záchranky na hraně svých možností a hrozilo by omezení péče o lidi v akutním stavu, si ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nemyslí. „Ani v extrémně zatížených krajích se nestává, že by pacient, který potřebuje aktuální péči, nebyl ošetřen. V rámci Evropy jsou země, kde budete čekat 6 až 8 hodin, takovýto stav u nás nebude,“ slíbil.

Současný stav v nemocnicích a na záchrankách přitom ještě nezachycuje rekordní počty nakažených z posledních dní. Podle dřívějších vyjádření ministerstva zdravotnictví se nárůst nakažených v českých nemocnicích a na záchrankách čeká až za 10–14 dnů.

Některé evropské země už v tuto chvíli zavádějí tvrdší opatření. Například v sousedním Německu kvůli zhoršení epidemické situace vyhlásili tvrdší opatření, jako je třeba omezení pohybu pouze do 15 kilometrů od bydliště. Další lockdown ohlásila i Velká Británie.

Česká vláda chce situaci teprve zvážit na dalším jednání, které bude příští pondělí. Ministr zdravotnictví na něm představí detailní srovnání situace a krizových opatření v ostatních evropských zemích.

„Na základě tohoto jednání budeme rozhodovat, jakým způsobem půjdeme dál. Je možné ochranná opatření nadále zpřísnit v režimu jako v Německu a dalších zemích. Na druhou stranu chceme mít data v průběhu příštího týdne,“ dodal Blatný. Zopakoval, že vláda nečeká s rukama založenýma v klíně, ale že musí zhodnotit v čase, jestli jsou opatření funkční, nebo ne.

Vláda nechce zpřísňovat ani pohyb po horských střediscích, která jsou sice oficiálně zavřená a nefungují v nich vleky, restaurace a sociální zařízení, ale lidé do nich mají volný přístup. Toho využily v uplynulých dnech a zejména ke konci roku tisíce lidí, kteří vyrazili na prázdné svahy bobovat. „Vidíme to z dostupných fotografií, že skiareály nejsou místy, kde by docházelo k omezování kontaktů,“ připustil ministr Blatný.

Že by ale lidem zamezili v přístupu na prázdné svahy, představitelé státu nezvažují. „Nepůjdeme cestou Německa, které nejenže zavřelo areály, ale také zamezilo příjezdu k nim. Chceme, aby ti, kteří se tam chovají korektně, měli možnost tam dojet a elementárním způsobem tam vyplnit svůj čas v přírodě,“ vysvětlil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

„Můžete nařídit cokoliv, ale ve chvíli, kdy opatření nejsou dodržována a vymáhána, nevyřešíte to tím, že nařídíte další opatření. Vždy potřebujete alespoň 14 dní, aby se ta opatření mohla projevit,“ dodal Blatný.

V Česku v současné době platí nouzový stav, a to do 22. ledna. Do stejného data by měl být protiepidemický systém na 5. stupni. Ministr Blatný nevyloučil, že bude vláda znovu žádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. „Je velmi pravděpodobné, že 22. ledna bude stupeň 5 nebo 4 trvat. S ohledem na epidemický vývoj je velmi pravděpodobné, že bude potřeba nouzový stav prodloužit,“ dodal.

Reklama

Doporučované