Hlavní obsah

Nemocnice bez léků? Stát nám dluží miliardu. Zastavení dodávek je krajní řešení, varují distributoři

Podle šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jsou dluhy za léky výsledkem dlouho hromaděných problémů.Video: Daniela Brodcová , Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf resortu zdravotnictví slibuje zlepšení. Špitály dostanou více peněz a stát omezí vývoz léků, aby nechyběly v Česku.

Článek

Některé státní nemocnice nesplácí dluhy za léky a distributorům dochází trpělivost. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) si odblokování situace slibuje od zvýšení úhrad z veřejného zdravotního pojištění. To by mělo nemocnice dostat do lepší platební kondice.

„Ministerstvo jsme na to upozorňovali opakovaně. Listopad, březen, květen… Těch termínů bylo skutečně hodně,” popisuje současnou situaci okolo dluhů nemocnic výkonný ředitel Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL) Tomáš Votruba. Odhaduje, že se dlužné částky za léky přehouply přes 1,2 miliardy. Přes opakované výzvy zamířené na ministerstvo zdravotnictví se podle něj ale nic nezměnilo.

„Mezi listopadem a březnem dluhy v průměru rostly o 30 milionů korun za měsíc. Nemyslím, že ten nárůst teď bude příliš odlišný. Neoficiálně jsme byli informováni, že by se s námi pan ministr rád sešel a věc by s námi řešil případ po případu. Jinak ale pokrok nevidím žádný,” dodává šéf distributorů.

Ministerstvo podle něj o problému se splácením léků ze strany státních nemocnic ví téměř rok. Asociace ale sama o sobě nemůže zakročit – jakákoliv akce by byla porušením zákona na ochranu hospodářské soutěže. AVEL totiž sdružuje tři velkoobchodní farmaceutické společnosti – Alliance Healthcare, ViaPharma a PHOENIX lékárenský velkoobchod, tedy 80 procent trhu léčiv distribuovaných v Česku.

Může nesplácení léků vyústit až v omezení dodávek, které se citelně dotkne i pacientů? „Jak budou jednotliví členové asociace reagovat a jaké kroky podniknou, to vám nejsem schopen říct. Ale těch možností je teoreticky celá řada. Umím si představit, že by například nemocnice musely za léky platit předem. Druhá možnost je, že by naši členové mohli omezit sortiment – dodávali by jen ty léky, které nereprezentují zásadní nárůst v ceně. Tedy ty levné,“ vypočítává Votruba.

„Krajní možností je zastavení dodávek. Jsem ale přesvědčen, že by k tomu naši členové neradi přistupovali, protože to pacienti už takhle nemají jednoduché,” dodává.

Problémy nemocnic se splácením se podle něj prohloubily i kvůli nařízení ministra zvýšit platy lékařů v roce 2018. „Když peníze od pojišťoven dáte do platů, je jasné, že chybí jinde. Když pan ministr poručil, měl by také platit. Ale to se nestalo, nemocnicím nedal o 10 procent víc,” míní Votruba.

Splacení v dohlednu?

Adam Vojtěch se výpadům ze strany distributorů brání, nejde podle něj o problém posledních měsíců, ale posledních let. Situaci navíc podle svých slov intenzivně řeší.

„Je to otázka asi pěti nemocnic, které mají dluhy. Počítáme s tím, že by zejména v příštím roce mohlo dojít k výraznému zlepšení, protože dojde ke zvýšení úhrad z veřejného zdravotního pojištění pro dané nemocnice. Takže předpokládáme, že by se platební schopnost mohla zlepšit,” řekl ministr Seznamu. Upozorňuje, že jsou dluhy za léky výsledkem dlouho hromaděných problémů.

Podle ministerstva také probíhají individuální jednání mezi zdravotními pojišťovnami a jednotlivými nemocnicemi o navýšení úhrad. S distributory plánuje jednat a domluvit další postup.

„Ministerstvo zdravotnictví se tento problém snaží řešit systémově jak na straně nastavení spravedlivých úhrad, projektem DRG Restart, tak na straně nákladů, a to tlakem na maximální efektivnost vynakládání prostředků,” uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

O dostupnost léků kvůli dluhům nemocnic se pacienti podle dosavadních prohlášení zatím nemusí bát. V pondělí navíc vláda schválila novelu zákona o léčivech, která má omezit možnost jejich vývozu, a zajistit tak jejich stálou dostupnost. Stát tak zareagoval na problémy s výpadky v distribuci léků z minulých měsíců.

Výrobci dostanou v případě nutnosti povinnost dodat chybějící lék do dvou dnů do kterékoli lékárny v Česku. Návrh nyní projedná Sněmovna.

V Česku se ročně prodají léky za 70 miliard korun, z toho 50 miliard vydají na léky za recept pojišťovny. Za problematické považuje ministerstvo to, že distributoři část léků dodaných do Česka obratem vyvezou do zemí, kde za ně zaplatí víc. Získají tak ročně tři až pět miliard korun. Nově budou léky moci vyvážet pouze sami výrobci nebo jimi pověření distributoři.

Reklama

Související témata:

Doporučované