Hlavní obsah

Bude se znovu učit chodit. Nemocnice propustila prvního léčeného remdesivirem

Brífink VFN k propuštění prvního pacienta léčeného remdesivirem.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Muž byl s vážným průběhem nemoci hospitalizován od 10. března.

Článek

Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze dnes odpoledne propustí do domácího léčení třiapadesátiletý Robert Markovič, který se s nemocí covid-19 jako první v ČR léčil experimentálním lékem remdesivir.

„Bude se znovu učit pohybovat po bytě, čeká ho léčba poměrně rozsáhlých ran a bude třeba sledovat i jeho nález na plicích,“ uvedl ošetřující lékař Michal Šotola. „Musím se znovu začít hýbat, nabrat svalvou hmotu,“ dodal Markovič.

Ošetřující lékař doplnil, že pacient již nákazu koronavirem nemá. „Podstoupil dva testy s negativním výsledkem. Podle nastavených pravidel již nemocný není,“ řekl Šotola.

Ředitel VFN David Feltl již dříve řekl, že třiapadesátiletý pražský taxikář je v dobrém zdravotním stavu. Pacient minulý týden podstoupil test negativity na onemocnění covid-19 a byl přeložen na standardní lůžkové oddělení.

Muž byl do VFN převezen 15. března ve velmi vážném stavu z Thomayerovy nemocnice. V Thomayerově nemocnici byl hospitalizován od úterý 10. března pro celkové zhoršení zdravotního stavu. Léčen byl na zápal plic, který potvrdil rentgen. Později se však u pacienta objevily potíže s dechem, a proto byl proveden test na přítomnost koronaviru, který jej potvrdil.

Přes přeložení na JIP podle mluvčího Thomayerovy nemocnice Petra Sulka v důsledku onemocnění covid-19 muži selhaly plíce, a tak byl převezen do VFN. Tam jej lékaři napojili na mimotělní oběh, který mu do krve dodával kyslík. Remdesivir mu začali podávat od 24. března, léčba experimentálním lékem byla ukončena ve čtvrtek 2. dubna.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. V americké firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře, původně měl být používán proti ebole. VFN má i dalšího pacienta, kterému chce lék podávat. Kromě nemoci covid-19 má vážnou plicní chorobu, uvedl ředitel VFN.

Do testování remdesiviru je v Praze zapojena také Nemocnice Na Bulovce, kde však žádný pacient s potřebnou indikací zatím není, a motolská nemocnice, kde s léčbou jednoho pacienta začali. Lék budou používat také ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované