Hlavní obsah

Nemocnice jsou na hraně kolapsu, pacientů bude ale ještě přibývat

Foto: Profimedia.cz

Hlavní problém přeplněných nemocnic – nedostatek personálu.

Reklama

Nemocnice v Česku se ocitají na hraně svých kapacit. Zvyšovat je již nemohou, protože jim chybí personál. A podle dnešní prognózy ministerstva zdravotnictví bude pacientů dál přibývat.

Článek

„V nemocnicích je nyní nad 7 000 pacientů a všude vidíme obrovský nárůst. Je zcela evidentní, že se kapacita lůžek blíží svému limitu, možnosti navýšení jsou velmi omezené. Důvodem je nedostatek personálu. Vedla se diskuse o možnosti otevření polní nemocnice. Zatím se tak neděje. Potřebovali bychom pro ni totiž zajistit personál,“ řekl na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví koordinátor intenzivní péče v České republice Vladimír Černý.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek pak varoval, že „epidemie bohužel dynamicky roste, reprodukční číslo je stále a dlouhodobě vyšší než 1. Čísla jsou velmi vysoká. Důvodem je, že probíhá komunitní šíření. Počty hospitalizovaných s covidem-19 nyní rostou o 150 až 200 lidí denně. Pokud se naplní špatné predikce, bude v lednu v nemocnicích až 12 000 lidí s covidem-19. Nyní je hospitalizováno asi 7 300 lidí.“

Některá krajská zdravotnická zařízení podle Černého uvedla, že už jsou na konci svých možnosti. Nejhorší situace je nyní v Moravskoslezském kraji. Více než 200 pacientů s covidem-19 mají mimo jiné ve fakultních nemocnicích v Ostravě, Brně či Plzni.

Oba se shodli na tom, že v dalších dnech počet pacientů v nemocnicích poroste. „Zatímco počty nově nakažených by díky opatřením přijatým po Vánocích mohly začít klesat už dnes, v nemocnicích bude brzdná dráha delší, tam dojde k poklesu až po 15. lednu,“ dodal Dušek.

Navyšování kapacit lůžek v nemocnicích už není příliš možné, nikoliv kvůli jejich nedostatku nebo chybějícímu technickému vybavení – důvodem je personál. Mnoho zdravotníků je nakažených, v karanténě nebo v izolaci. Proto také aktuálně není reálné otevření polních nemocnic v Praze a na brněnském výstavišti.

„Možnosti navýšení personálu v nemocnicích jsou vyčerpány,“ potvrdil dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Pokud by to bylo možné, mohlo by pomoci otevření škol, aby se mohly vrátit sestřičky, které jsou nyní s dětmi doma. Obecně je ale cestou z krize dodržování opatření a očkování.“

V nemocnicích je v současnosti asi 7 300 lidí s nemocí covid-19, z nichž asi 1 100 vyžaduje intenzivní péči. Podporu dýchání potřebuje asi 570 lidí.

„V opatřeních je nutné nadále pokračovat. Epidemie má stále sílu, pokud by se virus pustil ze řetězu, masově by prošel populací, což by byl velký problém,“ varuje Dušek.

Reklama

Doporučované