Hlavní obsah

Maďar: Nemocnice se měly řešit už před měsícem. Černý ale zastává promoření

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl epidemiolog Rastislav Maďar.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Loni na jaře patřil mezi hlavní tváře boje s epidemií. V srpnu pak ministr zdravotnictví a premiér zrušili jeho doporučení vrátit se k rouškám, obvinili ho z chaosu a on odešel. Teď se vrátil do médií, aby varoval proti tomu, co nám hrozí. Jak odvrátit kolaps zdravotnictví? A lze to ještě?

Epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar byl hostem pořadu Ptám se já.

„Jsme v nejhorší situaci, co jsme kdy měli. A až za pár týdnů uvidíme dopad na nemocnice. Překvapuje mě, že opakujeme stále ty samé chyby. A to mohl dorazit i mnohem horší virus,“ řekl v rozhovoru Maďar. Podle něj nemocnice to nejhorší ještě čeká a tím spíše, pokud se začne za tři týdny rozvolňovat.

„Myslím, že za tři týdny se zjistí, že ta opatření nestáhla počet případů dostatečně. A bude se řešit, jestli bude totální lockdown, nebo nebude a zůstane nám tento děravý stav delší dobu možná s lepším testováním. Ale ani testování nevyřeší úplně všechno,“ vysvětlil.

Vláda by podle Maďara měla lidem především přiznat, že boj s pandemií bude trvat ještě dlouho a neslibovat nereálné termíny.

A proč se někdy liší informace představitelů Ministerstva zdravotnictví a reálná situace v nemocnicích? „Hlavní motivace je snaha nevyvolávat paniku a zároveň obhájit neobhajitelné. Vím, že třeba pan profesor Černý (hlavní koordinátor lůžkové péče a náměstek Ministerstva zdravotnictví Vladimír Černý, pozn. red.) měl dlouho názor, že dokud to nedopadá na nemocnice, je to relativně ok. Když to ale dopadá na nemocnice, ta správná intervence měla nastat před měsícem. Teď se to bude brzdit ještě delší dobu,“ vysvětlil děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Maďar také přiznal, že podle něj Černý nejspíše ještě teď uznává teorii promořování. „Překvapuje mě, že teď už vidí dopad na ty nemocnice a ta jeho rétorika se zásadně nezměnila,“ dodal.

Jak dlouho současná situace ještě potrvá? A kolik nakažených lze denně čekat se současnými opatřeními za tři týdny?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. Pustit si ho můžete také ve videu:

„Jsme v nejhorší situaci od počátku pandemie. A mě překvapuje, že opakujeme stále ty sámé chyby,“ rekl Rastislav Maďar.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované